Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
9. Sınıf Fizik Ata Yayıncılık

9. Sınıf Fizik Ders Kitabı Cevapları Ata Yayıncılık Sayfa 125

“9. Sınıf Fizik Ders Kitabı Cevapları Sayfa 125 Ata Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

9. Sınıf Fizik Ders Kitabı Cevapları Ata Yayıncılık Sayfa 125

Görsel 4.3.a’da fizik anlamında iş yapılmıştır. Çünkü kuvvetin uygulama yönü ile kutunun hareket yönü aynıdır.

Görsel 4.3.b’de de iş yapılmıştır. Çünkü paket yerden kaldırılırken pakete uygulanan kuvvet ile hareket yönü aynıdır.

Görsel 4.3.c’de de iş yapılmamıştır. Çünkü pakete uygulanan kuvvet ile paketin hareket yönü aynı değildir. Pakete uygulanan kuvvet yukarı yönlü iken paket yatay olarak hareket etmektedir.

İş (W) sembolü ile gösterilir. Bir cisme etki eden kuvvetin o cismi etki doğrultusunda hareket ettirmesi olarak tanımlanan işin matematiksel modeli aşağıdaki gibidir.

İş = Kuvvet • Kuvvet doğrultusunda yer değiştirme

Bu bağıntıya göre iş hesaplanırken yer değiştirme miktarı konusunda dikkatli olunmalıdır. Örneğin bir cisme kuvvet uygulayıp daha sonra kuvvetin ortadan kalktığını düşünelim. Kuvvet kalktıktan sonra da cisim bir miktar yer değiştirmeye devam eder. İş hesaplanırken sadece kuvvetin etki ettiği bölümdeki yer değiştirme dikkate alınmalıdır.

İş, skaler bir büyüklüktür. SI birim siteminde kuvvetin biriminin newton (N), yer değiştirmenin biriminin de metre (m) olduğunu biliyorsunuz.

O hâlde işin birimi newton • metre (N • m)’dir. 1 N • m’lik iş özel olarak 1 Joule (Jul) olarak adlandırılır. Joule “J” sembolü ile gösterilir. Başka bir deyişle bir cisim, 1 N’lık kuvvet ile aynı doğrultuda 1 m yer değiştirirse 1 J’lük iş yapılmış olur.

Fiziksel anlamda iş yapmak aslında cismin enerjisinde de bir değişiklik yapmak demektir. Örneğin tahtaya Görsel 4.4’teki gibi çivi çakmaya çalıştığımızı düşünelim.

Havaya her kaldırdığımızda çekicin enerjisi değişir ve çekice enerji depolamış oluruz. Çekicin her vuruşunda çivi tahta içinde bir miktar ilerler. Çekiç bu enerji ile iş yapmış olur.

İş ile enerji arasındaki bu ilişki şu şekilde özetlenebilir: “Bir cisim üzerinde iş yapıldığında cisme enerji aktarılır, aynı şekilde enerjisi olan bir cisim iş yapabilir.” Buna göre enerji en genel anlamda “iş yapabilme” yeteneği olarak tanımlanır. Ancak enerji için tek tanım yapmak yeterli olmaz.

Günlük yaşamımızdaki etkileri göz önüne alındığında enerji ses, ışık, ısı vb. formlarda karşımıza çıkar.

  • CevapBu sayfada soru bulunmamaktadır.

9. Sınıf Ata Yayınları Fizik Ders Kitabı Sayfa 125 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!