Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
9. Sınıf Fizik Ata Yayıncılık

9. Sınıf Fizik Ders Kitabı Cevapları Ata Yayıncılık Sayfa 156

“9. Sınıf Fizik Ders Kitabı Cevapları Sayfa 156 Ata Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

9. Sınıf Fizik Ders Kitabı Cevapları Ata Yayıncılık Sayfa 156

…rüzgâr türbinleri kurulmuştur. Hollanda, Danimarka gibi ülkelerde yüzlerce türbinden oluşan rüzgâr çiftlikleri bulunmaktadır. Üç tarafı denizlerle çevrili ülkemiz de hem karada hem de denizde büyük rüzgâr potansiyeline sahiptir. Özellikle batı kıyılarımız rüzgâr enerjisinin kullanımı için en uygun yerlerdir.

Hidroelektrik Enerjisi

Yaygın olarak kullanılan yenilenebilir enerji kaynaklarından biri de suyun hareket enerjisidir. Dünya elektriğinin %20’den fazlası hidroelektrik santrallerinden sağlanır. Baraj göllerinde depolanan su yüksekten düşürülerek çok sayıdaki türbini döndürür (Görsel 4.55).

Türbinde hareket enerjisi elektrik enerjisine dönüşür. Türkiye’de yenilenebilir enerji kaynakları içerisindeki en önemli potansiyellerden biri hidrolik enerjidir. Türkiye, dünya hidroelektrik potansiyelinin %1’ine, Avrupa potansiyelinin %16’sına sahiptir ve Norveç’ten sonra Avrupa’da ikinci sırada gelmektedir.

Gelgit Enerjisi

Dünya’nın bazı bölgelerinde deniz seviyesinde metreleri bulan değişiklikler olur. Belli zamanlarda deniz, metrelerce çekilirken belli zamanlarda da metrelerce su yükselir. Gelgit olayı olarak adlandırılan bu olay, Ay’ın Dünya’ya uyguladığı çekim kuvveti nedeniyledir.

Gelgit olayı sırasında dalgaların hareketinden yararlanarak bazı ülkeler enerji üretmeyi başarmıştır. Gelgit barajları kurmuştur. Bu barajlarda hidroelektrik santrallerine benzer türbinler bulunur. Suların yükselmesi ve alçalması türbinleri döndürür. Böylece elektrik üretilmiş olur (Görsel 4.56).

Biyokütle Enerjisi

Geleneksel olarak biyokütle, ateşin bulunuşundan günümüze kadar bilinen ve kullanılan bir enerji kaynağıdır. Modern anlamda biyokütlenin kullanımı ise 21. yüzyılda olmuştur. Biyokütle enerjisi modern anlamdaki uygulamalarda biyogaz, biyo- etanol, biyodizel, biyomentanol, biyodimetil eter, biyoyağ gibi enerji kaynaklarına dönüşmektedir (Görsel 4.57).

Yaygın olarak kullanılan ise biyodizel, biyoetanol ve bi- yogazdır. Biyodizel; kolza, ayçiçeği, soya, aspir gibi yağlı tohumlular hatta hayvansal yağlar kullanılarak üretilen bir yakıt türüdür. Biyoetanol; içlerinde şeker olan mısır, buğday, şeker pancarı gibi tarımsal ürünlerin fermantasyonu sonucu elde edilir.

  • CevapBu sayfada soru bulunmamaktadır.

9. Sınıf Ata Yayınları Fizik Ders Kitabı Sayfa 156 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
1
love
1
sad
0
happy
0
clap
0
confused
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!