Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
9. Sınıf Fizik Ata Yayıncılık

9. Sınıf Fizik Ders Kitabı Cevapları Ata Yayıncılık Sayfa 157

“9. Sınıf Fizik Ders Kitabı Cevapları Sayfa 157 Ata Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

9. Sınıf Fizik Ders Kitabı Cevapları Ata Yayıncılık Sayfa 157

Biyogaz, Görsel 4.58’deki gibi hayvansal atıklar (organik maddelerin, bitkisel atıklar, şehir ve endüstriyel atıklar) oksijensiz şartlarda fermantasyonu sonucu oluşan ağırlıklı olarak metan ve karbondioksit gazıdır. Biyogaz teknolojisi ise organik kökenli artık maddelerden hem enerji elde edilmesine hem de atıkların toprağa kazandırılmasına olanak vermektedir. Dünya’nın birincil enerji kaynakları içinde biyokütle enerjisi %10 gibi oldukça önemli bir paya sahiptir. Ancak bunun çok büyük bir kısmı klasik anlamda yakacak olarak kullanılmaktadır. Benzer bir durum Türkiye için de geçerlidir. Türkiye biyokütle enerji kaynakları üretiminde %11, tüketiminde ise %3,1 orana sahiptir.

Dalga Enerjisi

Özellikle okyanuslara kıyıları olan ülkelerin sahilleri yıl boyunca genellikle dalgalıdır (Görsel 4.59). Zaman zaman yüksekliği birkaç metreyi bulan dalgaların hareketinden enerji elde etme yoluna gidilmiştir. Bu amaçla dalga barajları kurulmuştur. Bu barajlardan elde edilen enerji, yenilenebilir olmasına karşın fırtınalı havalarda sorunlar yaşanmaktadır.

Hidrojen Enerjisi

Hidrojen, evrende bolca bulunan bir madde olup bütün maddelerin tahminî olarak da 3/4’lük bir oranını kapsar. Bütün yıldızlar ve çoğu gezegen çok miktarda hidrojen ihtiva eder. Atmosferde tahminî olarak on binde 7 oranında hidrojen bulunur. Hidrojen, doğada bileşikler hâlinde bulunur. En bilinen bileşiği sudur.

Hidrojen sentetik bir yakıt olup üretim kaynakları nihai derece bol ve çeşitlidir. Bunlardan bazıları su, hava, kömür ve doğal gazdır. Fakat sayılan bu kaynaklardan kömür ve doğal gaz fosil yakıt olup sınırlı rezerve sahiptir. Su, oksijen ve hidrojen elementlerinden oluşur. Dünya’nın 3/4’ü sularla kaplıdır. Hidrojenin çevreyi kirletmeden sudan üretilmesi en gerçek tercih sebebidir. Hidrojen günümüz teknolojisi ile motorlu taşıtlarda yakıt olarak kullanılmaktadır. Hidrojen üretiminde farklı yöntemler kullanılmakla birlikte en bilinen yöntem, elektrolizdir. Su, elektroliz ile elektrik akımı geçirilerek hidrojen ve oksijen elementlerine ayrılır (Görsel 4.60). Elde edilme kolaylığı, fiziksel ve kimyasal özellikleri, diğer yakıtlara göre taşıtların motorunun daha verimli çalışmasına imkân vermesi ve çevreye olumlu etkileri, hidrojeni önemli bir alternatif enerji kaynağı durumuna getirmiştir. Türkiye yenilenebilir enerji kaynakları potansiyeli yönünden fosil kaynaklara göre daha avantajlı durumdadır. Özellikle hidrolik, rüzgâr, güneş, biyokütle ve jeotermal enerjilerin potansiyeli oldukça yüksektir.

  • CevapBu sayfada soru bulunmamaktadır.

9. Sınıf Ata Yayınları Fizik Ders Kitabı Sayfa 157 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
1
angry
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!