Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
9. Sınıf Fizik Ata Yayıncılık

9. Sınıf Fizik Ders Kitabı Cevapları Ata Yayıncılık Sayfa 170

“9. Sınıf Fizik Ders Kitabı Cevapları Sayfa 170 Ata Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

9. Sınıf Fizik Ders Kitabı Cevapları Ata Yayıncılık Sayfa 170

Matematiksel olarak iç enerjinin değeri hesaplanamaz fakat iç enerjideki değişim bulunabilir çünkü iç enerji ısı olarak aktarılabilir. Böylece ortama aktarılan veya ortamdan alınan enerji miktarından iç enerjideki değişim bulunabilir.

İç enerji ile karıştırmamamız gereken bir kavram da ısıdır. Sıcaklık farkından dolayı maddeler arasında aktarılan enerjiye ısı denir.

Bir cisim ya da sistemin ısısından söz edilemez. Çünkü ısı, sıcaklık farkından dolayı aktarılan enerjidir. Bazen “Aynı sıcaklıkta bir bardak suyun mu yoksa bir sürahi dolusu suyun mu ısısı fazladır?” gibi sorulara rastlanır. Bu tamamen ısı ile iç enerjinin karıştırılmasından kaynaklanan bir sorudur. Bardaktaki ve sürahideki suların ancak iç enerjileri aynı sıcaklıkta karşılaştırılabilir.

Sıcaklıkları farklı iki madde bir araya getirildiğinde aralarında enerji akışı olur. Enerji akışı sıcak cisimden soğuk cisme doğrudur. Örneğin sıcak yaz gününde canınız limonata içmek istediğinde Görsel 5.3’teki gibi limonatanın içine buz atılırsa bir süre sonra buzun eridiği, limonatanın ise soğuduğu gözlenir.

Bu olay, daha sıcak olan limonata ile daha soğuk olan buz arasında enerji aktarımının sonucudur. Isı, Q sembolüyle gösterilir. Isı, aktarılan enerji olduğundan SI birim sisteminde ısı birimi, enerji birimi olan joule’dür (J). Ancak ısı birimi için yaygın olarak kullanılan birimlerden biri de kalori’dir (cal). Bir kalori, bir gram suyun sıcaklığını 14,5 °C’ten 15,5 °C’a çıkarmak için gerekli ısı miktarıdır. Bu birimler birbirine dönüştürülebilirler. Birimler ve birbirlerinin karşılıkları aşağıdaki gibidir.

Isı sahip olunan bir nicelik olmadığından doğrudan ölçülemez. Sistemin aldığı ya da verdiği ısının hesaplaması yapılabilir. Isı, kalorimetre kabıyla yapılan sıcaklık ölçümleri dikkate alınarak matematiksel olarak hesaplanır.

Kalorimetre kabı, dışarıyla ısı alışverişi olmayacak şekilde yalıtılmış ve içinde ısı alışverişi olaylarının gerçekleştiği bir kaptır (Görsel 5.4.a.b). Kapın kapağı ve dış yüzeyi ısı yalıtkanı bir maddeyle kaplanmıştır. Kalorimetre kabına konan farklı sıcaklıktaki iki madde arasında ısı alışverişi olur. Maddelerin başlangıçtaki duruma göre sıcaklıkları değişir. Bu değişimden yararlanılarak ısı hesaplaması yapılır.

  • CevapBu sayfada soru bulunmamaktadır.

9. Sınıf Ata Yayınları Fizik Ders Kitabı Sayfa 170 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!