Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
9. Sınıf Fizik Ata Yayıncılık

9. Sınıf Fizik Ders Kitabı Cevapları Ata Yayıncılık Sayfa 171

“9. Sınıf Fizik Ders Kitabı Cevapları Sayfa 171 Ata Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

9. Sınıf Fizik Ders Kitabı Cevapları Ata Yayıncılık Sayfa 171

9.5.1.2. Termometreler

Amaç: Termometre çeşitlerini kullanım amaçları açısından karşılaştırmak.

Günlük yaşamda bir maddenin sıcaklığına genelde duyularımıza dayanarak karar veririz. Bir maddenin sıcaklığını soğuk, çok soğuk, ılık, sıcak ve çok sıcak gibi sözcüklerle göreceli olarak ifade etmeye çalışırız. Örneğin kendini hâlsiz hisseden bir çocuğun vücut sıcaklığının yükselip yükselmediğini önce Görsel 5.5’teki gibi elimizi çocuğun alnına koyarak kontrol ederiz. Fakat duyularımıza güvenerek sıcaklık hakkında kesin kararlar veremeyiz. Çünkü duyularımız bizi yanıltabilir.

Üç ayrı kabın her birine sıra ile sıcak, ılık ve soğuk su koyduğumuzu düşünelim. Ellerimizden birini sıcak, diğerini soğuk suda bir süre bekletelim. Sonra iki elimizi birden ılık su dolu kaba daldırırsak her iki elimiz suyun sıcaklığını farklı algılayacaktır. Ilık suyu, sıcak sudan çıkan el soğuk; soğuk sudan çıkan el de sıcak olarak algılayacaktır. Ayrıca duyularımıza güvenerek sıcaklıklara sayısal değerler vermemiz mümkün değildir.

Sıcaklığı ölmek çok eski çağlardan beri özellikle sağlık açısından çok önemsenmiştir. Hastalıkların tanımlanmasında büyük ölçüde yardımcı olan vücut sıcaklıklarının ölçülmesine ilişkin çalışmalar, ilk kez 1616 ve 1636 yılları arasında, İtalya’nın Padua kentinde yaşayan tıp profesörü Santorio (Santorio) tarafından gerçekleştirilmiştir.

Santorio, bu çalışmaları sırasında Galileo’nun 1592 yılında İtalya’da yaptığı su termometresinden yararlanmıştır. Daha sonraları bilim insanları sıcaklıkları daha duyarlı ölçen araçlar geliştirmişlerdir. Sıcaklık ölçmek için kullanılan araçlara termometre denir. Sıcaklık ölçer ya da termometre, Antik Yu- nancada sıcaklık anlamına gelen “thermos” ile ölçer anlamına gelen “metron” kelimelerinin bileşimidir.

İlk termometre, thermoscope (termoskop) adı ile anılıyordu. Santorio daha sonra geliştirilecek olan bu termometreye sayısal skala uygulamıştır. Modern termometre Gabriel Fah- renheit (Gabriel Fahrenhayt) tarafından 1714 yılında geliştirilmiştir. İsviçreli bir astronom olan Anders Celsius (Anders Sel- sius) ise santigrat skalasını icat etmiştir.

Santigrat ölçü birimi 1948’deki Uluslararası Ağırlık ve Ölçü Birimleri Konferansı’nda kabul edilmiştir. Termometreler, maddelerin sıcaklık derecelerini sayı ile belirten araçlardır. Sıcaklığı ölçülen maddelerin taneciklerinin kinetik enerjileri hakkında…

  • CevapBu sayfada soru bulunmamaktadır.

9. Sınıf Ata Yayınları Fizik Ders Kitabı Sayfa 171 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!