Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
9. Sınıf Fizik Ata Yayıncılık

9. Sınıf Fizik Ders Kitabı Cevapları Ata Yayıncılık Sayfa 173

“9. Sınıf Fizik Ders Kitabı Cevapları Sayfa 173 Ata Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

9. Sınıf Fizik Ders Kitabı Cevapları Ata Yayıncılık Sayfa 173

…olduğundan ölçüm aralığı da 35 °C ile 42 °C olarak ayarlanmıştır. Konu insan sağlığı olduğundan hassas ölçüm yapabilmek için her iki derecenin (36-37 gibi) arası on birime bölünmüştür.

Bu termometrenin haznesi ile kılcal borunun birleştiği yerde bir boğum bulunur. Vücut sıcaklığı ölçüldükten sonra termometre sapından tutularak sallanır. Neden?

Sıvılı termometrelerde hazne cıva ya da alkolle doludur. Termometre sıcaklığı ölçülecek madde ile temas ettiğinde o maddenin tanecikleri haznenin camına çarpar. Önce madde ile cam, sonra camla haznedeki sıvı arasında enerji aktarımı gerçekleştirilir. Haznedeki sıvının taneciklerinin kinetik enerjileri artar. Bunun sonucu tanecikler arasındaki mesafe artar ve sıvı kılcal boruda yükselir. Termometreden okunan değer, termometrenin temas ettiği maddenin sıcaklığıdır.

Evlerimizde ve iş yerlerinde kullanılan bir başka sıvılı termometre de Görsel 5.10’daki oda termometreleridir.

3. Gazlı Termometreler

Gazlar sıvılara göre, sıvılar da katı maddelere göre sıcaklığa karşı daha duyarlıdır. Bu nedenle gazlı termometreler çok hassas sıcaklık ölçümlerinde kullanılır.

Gazlı termometreler sıcaklık değişimine bağlı olarak tüp içindeki gazın gerek hacminin gerekse basıncının artması veya azalması sonucunda sıcaklık değerini ölçmesi prensibine dayalı termometrelerdir (Görsel 5.11). Sağlıklı bir ölçüm için bu tür termometrelerde hidrojen gazı kullanılır.
Gazlı termometreler günlük işlerde kullanılmaz. Özel laboratuvarlarda bazı sabit sıcaklıkları (erime, kaynama noktaları gibi) bulmak için kullanılır. Bu termometrelerle -270 °C ile 1450 °C arasındaki bir sıcaklık ölçülebilir.

Günümüzde bu termometrelerin yanı sıra dijital termometreler de yaygın olarak kullanılmaktadır. Dijital termometreler pek çok farklı alanda kullanılmakla beraber genellikle vücut sıcaklığını ölçer. Dijital termometre, termometreler arasında en hızlı ölçüm yapabilen çeşittir. Görsel 5.12.a.b’de bu termometrelerin iki farklı kullanım alanı görülmektedir.

Araştıralım – Tartışalım

Termokupl termometreleri ve pirometrelerin yapısını, nasıl çalıştıklarını farklı kaynaklardan araştırınız. Araştırma sonuçlarınızı arkadaşlarınızla paylaşınız.

  • Cevap:

9. Sınıf Ata Yayınları Fizik Ders Kitabı Sayfa 173 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
2
angry
1
sad
1
unlike
0
happy
0
clap
0
love
0
confused

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!