Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
9. Sınıf Fizik Ata Yayıncılık

9. Sınıf Fizik Ders Kitabı Cevapları Ata Yayıncılık Sayfa 186

“9. Sınıf Fizik Ders Kitabı Cevapları Sayfa 186 Ata Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

9. Sınıf Fizik Ders Kitabı Cevapları Ata Yayıncılık Sayfa 186

9.5.2. HÂL DEĞİŞİMİ

9.5.2.I. Hâl Değişiminin Bağlı Olduğu Değişkenler

Amaç: Saf maddelerde hâl değişimi için gerekli olan ısı miktarının bağlı olduğu değişkenleri analiz etmek.

Su döngüsünde su hangi hâllerde bulunur? Su döngüsünde suyun farklı hâllerde bulunması neden önemlidir?

Çevremiz sayılamayacak kadar çeşitte madde ile kuşatılmıştır. Bu maddeler katı, sıvı, gaz ve plazma hâlinde bulunabilir. Biz şimdiye kadar maddenin ilk üç hâlini öğrendik. Plazma hâli ve özellikleri ileriki sınıflarda öğrenilecektir. Aslında evrenin yaklaşık %96’lık kısmını plazma hâlindeki maddeler; geri kalanını katı, sıvı ve gaz maddeler oluşturur. Günlük yaşamımızda demir katı, zeytinyağı sıvı, karbondioksit ise gaz olarak karşımıza çıkar. Demirin sıvı, zeytinyağının gaz, karbondioksidin katı olabileceğini hiç düşündünüz mü?

Uygun koşullar sağlandığında maddeler bulundukları hâlden başka bir hâle geçebilir. Maddenin bir fiziksel hâlden diğerine geçmesine hâl değiştirme denir. Maddeler ısı etkisi ile hâl değiştirebilir. Katı ya da sıvı maddeler ısıtılmaya devam edilirse bir süre sonra mevcut fiziksel hâlini koruyamaz; katı ise sıvı, sıvı ise gaz hâline geçer. Sıvı ya da gaz hâlindeki maddeler de soğutulmaya devam ederse sıvılar donar, gazlar ise sıvılaşır. Örneğin kışın çok yoğun geçtiği yerlerde çatılardan Görsel 5.32’deki gibi buzlar sarkar. Buz, suyun katı hâlidir. Sıcaklık yükselmeye başladığında zamanla bu sarkıtların ucundan sular damlamaya başlar. Buz, katı hâlden sıvı hâle geçer.

Dünyadaki yaşamın devam etmesinde çok önemli rolü olan su döngüsü maddenin hâl değişimi sayesinde gerçekleşir. Yeryüzündeki sular, yerle gök arasında durmadan devam eden bir döngü içindedir.

Yeryüzündeki deniz, nehir vb. kaynaklardan buharlaşan sular, gaz hâline geçerek bulutları oluşturur. Bulutlar soğuk bir hava tabakasına rastlayınca bulutlardan yağış başlar. Sıvılaşıp ağırlaşan su damlacıkları yeryüzüne yağmur olarak düşer. Bazen soğuk hava tabakası buluttaki su damlacıklarını dondurur ve bunların kar ya da dolu şeklinde katılaşmasına neden olur. Bu şekilde yeryüzüne döner. Yeryüzüne yağışlarla tekrar dönen su yeryüzü ile gökyüzü arasındaki seyahatine devam eder (Görsel 5.33). Böylece yeryüzündeki su dengesi sürekli olarak korunmuş olur.

  • CevapBu sayfada soru bulunmamaktadır.

9. Sınıf Ata Yayınları Fizik Ders Kitabı Sayfa 186 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!