Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
9. Sınıf Fizik Ata Yayıncılık

9. Sınıf Fizik Ders Kitabı Cevapları Ata Yayıncılık Sayfa 187

“9. Sınıf Fizik Ders Kitabı Cevapları Sayfa 187 Ata Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

9. Sınıf Fizik Ders Kitabı Cevapları Ata Yayıncılık Sayfa 187

Doğada maddenin katidan sıvıya, sıvıdan gaza, gazdan sıvıya, sıvıdan katıya geçerek hâl değiştirmesi ile ilgili ilginç örnekler vardır. Örneğin ılık ve durgun gecelerde ya da sabahın erken saatlerinde havadaki su buharının toprak, bitki veya açıktaki öbür nesnelerin üzerinde çiy ya da şebnem denen çok küçük su damlacıkları oluşturması pek çok insanın ilgisini çeker (Görsel 5.34). Çiy, havadaki su buharının sıvılaşması sonucu oluşur.

Maddeler bir fiziksel hâlden diğerine nasıl geçer? Maddelerin fiziksel hâlleri değişirken maddede ne değişir?

Maddeler, atom ya da atomların bir araya gelmesiyle oluşan moleküllerden meydana gelmiştir. Maddeyi oluşturan bu tanecikler birbirlerine kuvvet uygular. Bu bağlara sebep olan çekim kuvvetleri oldukça büyüktür. Maddeyi oluşturan tanecikler birbirlerine uyguladıkları çekim kuvveti ile aralarında bir bağ oluşturur. Böylece bu tanecikler bir arada bulunur. Maddenin fiziksel hâline göre bağların güçlü ya da zayıf olması farklıdır.

Maddeyi oluşturan tanecikler arasında boşluklar olduğunu, bu boşlukların gaz, sıvı ve katı maddelerde farklılıklar gösterdiğini biliyorsunuz.

Katı maddeyi oluşturan tanecikler birbirine oldukça yakındır. Tanecikler yalnızca titreşim hareketi yapabilir. Katı tanecikleri arasındaki bağlar oldukça güçlüdür (Görsel 5.35.a).

Sıvı tanecikleri arasındaki bağ, katılara göre daha zayıftır. Tanecikler arası uzaklık katılara göre daha fazladır. Sıvı tanecikleri titreşim hareketinin yanında öteleme hareketi de yapar. Bu durum sıvıların akışkan olmasını sağlar (Görsel 5.35.b).

Gaz tanecikleri birbirlerinden bağımsız hareket eder ve sürekli hareket hâlindedir. Titreşim, öteleme hareketlerinin yanında dönme hareketi de yapar. Tanecikler arasındaki bağ oldukça zayıftır (Görsel 5.35.c).

Tanecikler arasındaki çekim kuvvetinin maddenin fiziksel hâlini belirlediğini biliyoruz. Madde dışarıdan ısı almaya ya da dışarıya ısı vermeye devam ederse maddeyi oluşturan tanecikler arasındaki çekim kuvvetinde artma ya da azalma şeklinde değişiklikler olmaya başlar. Dışarıdan ısı alan ve dışarıya ısı veren maddelerin sıcaklıkları değişir. Sıcaklık, maddeyi oluşturan taneciklerin ortalama kinetik enerjileri ile ilgili bir büyüklük olduğundan taneciklerin enerjileri de değişir. Bunun anlamı taneciklerin hızının da değişmesi demektir.

Madde, ısı almaya devam ederse maddenin sıcaklığı belli bir noktaya kadar artar. Bu sırada maddeyi oluşturan taneciklerin hızları artmaya başlar ve tanecikler arasındaki kuvvetler zayıflar. Bir süre sonra tanecikler birbirinden uzaklaşmaya başlar. Belli bir noktadan sonra madde, hâl değiştirir. Madde dışarıya ısı verdiğinde ise tanecikler yavaşlamaya ve birbirine yaklaş-

  • CevapBu sayfada soru bulunmamaktadır.

9. Sınıf Ata Yayınları Fizik Ders Kitabı Sayfa 187 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!