Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
9. Sınıf Fizik Ata Yayıncılık

9. Sınıf Fizik Ders Kitabı Cevapları Ata Yayıncılık Sayfa 192

“9. Sınıf Fizik Ders Kitabı Cevapları Sayfa 192 Ata Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

9. Sınıf Fizik Ders Kitabı Cevapları Ata Yayıncılık Sayfa 192

…süreli de olsa vücudumuz ısı verdiği için sıcaklığı azalır ve serinlik hissederiz.

Bu duruma günlük yaşamımızdan pek çok örnek verebiliriz. Yazın çok sıcak olan bölgelerde balkonları sık sık yıkarız. Su buharlaşırken etrafı serinletir. Yine çok sıcak havalarda avucumuza kolonya döktüğümüzde bir serinlik hissederiz. Kolonya buharlaşmak için gerekli enerjiyi elimizden alır. Böylece elimiz serinler. Buzdolabının olmadığı dönemlerde insanlar soğuk su ihtiyaçlarını testiler aracılığı ile karşılamışlardır. Testinin gözle görülemeyecek kadar küçük gözenekli bir yapısı vardır (Görsel 5.43). Bu gözeneklerden sızan su buharlaşırken testinin içindeki suyu soğutur.

Buharlaşma her sıcaklık derecesinde gerçekleşir. Bundan dolayı buharlaşma için belirli sıcaklık derecesi yoktur. Görsel 5.44’teki gibi iki özdeş su bardağına ağzına kadar su doldurulsun. Bardaklardan birinin ağzı kapalı, diğeri ağzı açık olarak aynı ortamda birkaç gün bekletildiğinde ağzı açık olan bardaktaki su miktarının azaldığı görülür. Bu bardaktaki suyun azalma nedeni, su ısıtılmadığı hâlde çevresinden aldığı ısı ile bardağın içindeki suyun buharlaşmasıdır. Islak çamaşırlar içlerindeki suyun çamaşırdan uzaklaşması sonucu kurur. Islak çamaşırların kışın soğuk havada bile kuruması buharlaşmanın her sıcaklıkta olduğunun göstergesidir.

Buharlaşma, yeryüzündeki canlılığın devamı için gerekli olan su döngüsünde de çok önemlidir. Yeryüzünde bir yıl içinde buharlaşan su miktarı ile yağış olarak yağan su miktarı aynıdır. Yani buharlaşma ile yağışlar arasında bir denge vardır. Bir an bu dengenin bozulduğunu düşünelim.
Bir süre sonra dereler, ırmaklar ve yer altı suları kurumaya başlar. Bu kaynaklarla beslenen deniz ve göllerin suları buharlaşmanın etkisi ile azalır, sonunda bu kaynaklar da kurur (Görsel 5.45).

Maddenin sıvı hâlden gaz hâline geçtiği buharlaşmaya benzer bir olay da kaynamadır. Sıvı hâldeki maddeler ısıtıldığında maddelerin sıcaklığı yükselir. Isı almaya devam eden sıvı, kaynamaya başlar (Görsel 5.46).

Kaynama, buharlaşmanın hızlı hâlidir. Kaynamakta olan bir sıvının ise her noktasında buharlaşma görülür.

Sıcaklık belli bir noktaya geldikten sonra ısı verilmesine rağmen maddenin sıcaklığı değişmez, sabit kalır. Bu sıcaklığa kaynama sıcaklığı denir. Kaynama noktası deniz seviyesinde…

  • CevapBu sayfada soru bulunmamaktadır.

9. Sınıf Ata Yayınları Fizik Ders Kitabı Sayfa 192 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!