Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
9. Sınıf Fizik Ata Yayıncılık

9. Sınıf Fizik Ders Kitabı Cevapları Ata Yayıncılık Sayfa 193

“9. Sınıf Fizik Ders Kitabı Cevapları Sayfa 193 Ata Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

9. Sınıf Fizik Ders Kitabı Cevapları Ata Yayıncılık Sayfa 193

…saf maddeler için ayırt edici bir özelliktir. Örneğin, su 100 °C’ta, hava -191 °C’ta, cıva 357 °C’ta kaynar.

Gaz hâlindeki bir maddenin ısı kaybederek tekrar sıvı hâle gelmesine ise yoğuşma denir.

Yeryüzündeki suların güneş ışınlarının etkisiyle buharlaştığını biliyoruz. Su buharının soğuk hava ile karşılaşınca çok küçük damlacıklara dönüştüğünü su döngüsünden hatırlayınız. Bu damlacıklar yeryüzüne yağmur, kar ve dolu olarak düşebilir.

Yoğuşmaya günlük yaşamımızdan pek çok örnek verebiliriz. Örneğin banyo yaparken oluşan buhar sebebiyle aynanın üzerinde su damlacıkları meydana gelir.

Soğuk kış günlerinde pencere camına soluğumuzu verdiğimizde, camın yüzeyi buğulanır. Buzdolabından çıkarılan su şişesi ya da meşrubat kutusunun yüzeyinde su damlacıkları oluşur (Görsel 5.47).

Sabahın erken saatlerinde ağaç yapraklarının üzerinde çiy denilen su damlacıklarının oluşma sebebi de havadaki su buharının yoğuşmasıdır.

Tüm bu olaylar su buharının yoğuşmasından başka bir şey değildir. Yoğuşma da buharlaşma gibi bir hâl değişimidir. Öyleyse yoğuşmada da ısı alışverişi vardır.

Gazlar yoğuşup sıvı hâle geçerken dışarıya ısı verir. Sabit basınç altında saf maddelerin kaynama ve yoğuşma sıcaklıkları eşittir. Yani sıcaklığı 100 °C olan su kaynamaya, sıcaklığı 100 °C olan buhar da yoğuşmaya hazırdır (Görsel 5.48).

Sıvı maddeleri oluşturan tanecikler arasındaki bağların, gaz tanecikleri arasındaki bağlara göre daha güçlü olduğunu öğrendiniz.

  • CevapBu sayfada soru bulunmamaktadır.

9. Sınıf Ata Yayınları Fizik Ders Kitabı Sayfa 193 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!