Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
9. Sınıf Fizik Ata Yayıncılık

9. Sınıf Fizik Ders Kitabı Cevapları Ata Yayıncılık Sayfa 20

“9. Sınıf Fizik Ders Kitabı Cevapları Sayfa 20 Ata Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

9. Sınıf Fizik Ders Kitabı Cevapları Ata Yayıncılık Sayfa 20

Yaşadığımız dünyada resimden, fotoğrafçılığa ve müziğe kadar bütün sanat dalları fizikle ilişkilidir. Ancak tüm sanat dalları içinde fizik kurallarının en bariz uygulandığı alan müziktir. Seslerin frekanslarının ve enstrümanların tınılarının birbiriyle uyumu, enstrümanların yapısı tamamen fiziğin kurallarına göre tasarlanmıştır. Her notanın bir titreşim değeri vardır. Örneğin insan kulağının algılayabildiği ilk “do” notası 32 hertz değerine sahiptir yani her saniye içinde hava molekülleri 32 defa titreşmektedir. 10 saniye içerisinde 10 adet 32 titreşim dalgası kulağımıza çarpar ve biz bunu “do” notası olarak algılarız.

Fiziğin sanatla ilgisi olduğu kadar sporla da ilgisi vardır. Örneğin sırıkla yüksek atlamada enerji dönüşümünden yararlanılır. Atlama sırasında kinetik enerji potansiyel enerjiye dönüşür. Başarılı ve güvenli bir atlayış için sırığın uzunluğu, yapıldığı madde ve enerji depolama kapasitesi önemlidir.

Cirit, ağaçtan ya da metalden yapılan bir mızrağın hız alınarak koşup atılmasını sağlayan bir spor dalıdır. Mızrak yapılırken ağırlık merkezinin yeri ve atılış sırasında üzerine etkiyen kuvvetlerin hesabı son derece önemlidir.

Cirit, 25-30 m’lik pistte koşarak hızlandıktan sonra mızrağın belirtilen bölgeye düşecek şekilde omuz üzerinden atılmasıdır (Görsel 1.14). Atletlerin kullandıkları ayakkabılar fizik kurallarına göre kaymayı önleyecek şekilde tabanları çivili olarak tasarlanmıştır.

Fizik alanında elde edilen bilginin artması teknolojinin de gelişmesini sağlar. Teknolojinin gelişmesi de fiziğin gelişmesine katkı sağlar. Buradan fizik ve teknolojinin birbiriyle çok iç içe olduğu sonucunu çıkarabilirsiniz. Öyleyse teknolojik herhangi bir ürünün fizik bilgisi kullanılmadan geliştirilemeyeceği söylenebilir. Örneğin X ışınları fizikçiler tarafından bulunmasaydı röntgen cihazı üretilemeyecekti.

Araştıralım-Tartışalım

Ulaşım araçlarının geliştirilmesi, tıp alanında hastalıkların teşhisini ve gelişimini incelemek için tasarlanan aygıtlar, Dünya’nın yörüngesine yerleştirilen uydular gibi verilebilecek birçok örnek fiziğin uygulama alanları içindedir. Sizler de fiziğin felsefe, kimya, biyoloji, matematik, mühendislik, sanat, spor ve teknoloji ile ilişkisini araştırınız. Bunlara günlük hayattan örnekler verip arkadaşlarınızla tartışınız.

  • Cevap:

Fizik – Felsefe: Felsefe; aklı ve mantığı referans olan bütüncül bir açıklama tarzıdır. Bütün bilimlerin temelini oluşturan felsefe ile fiziğin, akıl yürütmeyle evreni açıklama çabaları ortak bir özelliktir.

Fizik – Biyoloji: Biyologlar canlı sistemlerini incelerken fiziğin bazı konularından yararlanırlar. Kalbin çalışma sistemi ve kan dolaşımında basınç konusundan, sinir sisteminin çalışmasında elektrik akımı bilgilerinden, görme olayında optikten, bitkilerin kökleriyle emdiği suyu yapraklarına ulaştırmasında kılcallık prensibinden yararlanırlar.

Fizik – Kimya: Kimyacılar molekül oluşumunu açıklarken elektriksel kuvvet bilgisinden, atomun yapısını açıklarken atom fiziğinden, tepkimeler sonucu açığa çıkan enerjiyi açıklarken mekanik ve termodinamik yasalarından yararlanırlar.

Fizik – Teknoloji: Fizikteki gelişmeler teknolojinin, teknolojik ilerlemeler de fiziğin gelişmesini sağlar. Günlük hayatta kullandığımız elektronik aletlerin ve iletişim cihazlarının gelişmesinde fizik bilimi ile elde edilen bilgiler kullanılır.

Fizik – Mühendislik: Makine, inşaat, elektrik-elektronik, bilgisayar, yazılım, uzay, uçak, endüstri ve mekatronik gibi mühendislik alanlarında yapılan çalışmalarda fizik kanunları temel alınır.

Fizik – Sanat: Müzik alanında, tellerden çıkan ses dalgalarının frekansı, yayılımı, ekosu, yalıtımı; resim alanında renkler, renklerin uyumu, perspektif, ışık, gölge gibi konular bize fizik ile sanatın ayrılmaz bir bütün olduğunu gösterir.

9. Sınıf Ata Yayınları Fizik Ders Kitabı Sayfa 20 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
1
love
1
unlike
0
happy
0
clap
0
confused
0
sad
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!