Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
9. Sınıf Fizik Ata Yayıncılık

9. Sınıf Fizik Ders Kitabı Cevapları Ata Yayıncılık Sayfa 200

“9. Sınıf Fizik Ders Kitabı Cevapları Sayfa 200 Ata Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

9. Sınıf Fizik Ders Kitabı Cevapları Ata Yayıncılık Sayfa 200

Günlük yaşamda maddenin hâl değişiminden pek çok alanda yararlanılır. Örneğin sıvılaştırılmış gazlar mutfaklarımızda ve otomobillerde LPG (sıvılaştırılmış petrol gazı), LNG (sıvılaştırılmış doğal gaz) kullanılır. Gazlar, yüksek basınç ve düşük sıcaklıklarda kolaylıkla sıvılaştırılabilir. Bu özellikleri onların depolanmalarında büyük kolaylık sağlar. Çünkü gazlar normal şartlarda çok büyük hacim kapladıklarından depolan – maları neredeyse imkânsızdır. Bunlardan LPG, ham petrolün rafinerilerde damıtılması esnasında veya petrol yataklarının üzerinde bulunan doğal gazın ayrıştırılması ile elde edilen renksiz, kokusuz, havadan ağır ve yanıcı bir gazdır. Sabit basınç altında sıvılaştırılarak kullanıma sunulur (Görsel 5.53.a). Ülkemizde her 10 araçtan 4’ünde LPG kullanılmaktadır. Ayrıca soğutucularda da gazların sıvılaştırılarak kullanılma teknolojinden yararlanılmıştır (Görsel 5.53.b). Bu teknolojik ürünlere klimaları ve buzdolaplarını örnek verebiliriz.

Maddeler genellikle hâl değiştirirken katı sıvı gaz ya da gaz ➜ sıvı ➜ katı sırasını takip eder. Ancak bazı durumlarda sıvı hâli hiç gerçekleşmez. Katı bir madde doğrudan gaz hâline; gaz hâlindeki bir madde de doğrudan katı hâle geçebilir.

Katı hâldeki maddenin çevreden ısı alıp sıvı hâle geçmeden doğrudan gaz hâle geçmesine de süblimleşme denir. Naftalin, iyot süblimleşen maddelere örnektir. Gaz hâlindeki su buharının ani sıcaklık değişiminin etkisiyle çevresine ısı verip sıvı hâle geçmeden doğrudan katı hâle geçmesine kırağılaş- ma denir. Kırağı; çimen, ot ve ağaç yapraklarının üzerinde Görsel 5.54’teki gibi biriken buz kristalleridir.

Örnek

Aynı ortamda bulunan eşit kütleli X, Y ve Z katıları özdeş ısıtıcılarla ısıtılıyor. Bu katılara ait sıcaklık-zaman grafikleri Grafik 5.9.a.b.c’deki gibidir. Bu katiların aynı madde olup olmadığı ile ilgili ne söylenebilir?

  • CevapBu sayfada soru bulunmamaktadır.

9. Sınıf Ata Yayınları Fizik Ders Kitabı Sayfa 200 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
1
unlike
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!