Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
9. Sınıf Fizik Ata Yayıncılık

9. Sınıf Fizik Ders Kitabı Cevapları Ata Yayıncılık Sayfa 204

“9. Sınıf Fizik Ders Kitabı Cevapları Sayfa 204 Ata Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

9. Sınıf Fizik Ders Kitabı Cevapları Ata Yayıncılık Sayfa 204

9.5.4. ENERJİ İLETİM YOLLARI VE ENERJİ İLETİM HIZI

9.5.4.I. Enerji İletim Yolları

Amaç: Enerji iletim yollarını örneklerle açıklamak.

Güneş ile Dünya arasındaki uzaklık yaklaşık 150 milyon km’dir. Bu mesafeden Güneş’in enerjisi Dünya’ya nasıl ulaşır?

Görsel 5.57’deki gibi yeni doldurulmuş çayın içindeki kaşığın bir süre sonra ısındığını ve sıcaklığının arttığını pek çok kez gözlemlemişsinizdir. Isı çaydan kaşığa nasıl taşınır?

Enerji aktarımının, her zaman sıcaklığı yüksek olan maddelerden, sıcaklığı düşük olan maddelere doğru olduğunu biliyoruz. Bu nedenle aynı ortamdaki cisimler ısıl dengeye ulaşıncaya kadar enerji aktarımı devam eder.

Enerji aktarımı; iletim, konveksiyon ve ışıma olmak üzere üç farklı yolla gerçekleşir.

1. Isının İletim Yolu ile Aktarımı

Parklarda bulunan bankların genellikle oturma yerlerinin ahşaptan, diğer yerlerinin metalden yapılmasının sebebi ne olabilir?

Yemek yapımında kullanılan tencere ve tavaların sap kısımları neden farklı maddeden yapılır?

Enerji katı maddelerde iletim yoluyla aktarılır. İletim, doğrudan temas hâlindeki cisimler arasında gerçekleşir. Peki, bu nasıl olur?

Görsel 5.58’deki gibi bir katı maddeyi bir ucundan ısıtmaya başlayalım. Maddenin ısıtılan ucundaki taneciklerinin hareketliliği artar. Tanecikler daha hızlı titreşmeye başlar. Titreşen bu tanecikler, etraflarındaki diğer taneciklerle çarpışarak onların da titreşim hızını artırır. Böylece ısı, maddenin bir ucundan öbür ucuna doğru aktarılır.

Görsel 5.59’daki fincana sıcak kahve doldurulduğu andan itibaren fincanın kahveye temas ettiği noktalarda fincanı oluşturan taneciklerin hareketliği artar ve sıcaklıkları yükselir. Bir süre sonra fincan elle tutulamayacak kadar sıcak olabilir. Böylece iletim yolu ile ısı aktarımı gerçekleşir. Isının iletim yolu ile aktarılması için maddelerin temas hâlinde olması gerekir. Bu şekilde ısı aktarımı ancak taneciklerin birbirine çok yakın olduğu, katı hâldeki maddelerde gerçekleşir. Ancak her katının ısı iletimi aynı değildir. Örneğin parktaki bankın demir ve ahşap kısmına ayrı ayrı dokunduğunuzda bu iki maddenin sıcaklıklarını farklı algılarız. Çoğumuz demirin ahşaba göre daha soğuk olduğunu düşünürüz. Bu durum demirin ve ahşabın ısı iletimlerinin birbirlerinden farklı oluşundan kaynaklanır.

  • CevapBu sayfada soru bulunmamaktadır.

9. Sınıf Ata Yayınları Fizik Ders Kitabı Sayfa 204 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!