Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
9. Sınıf Fizik Ata Yayıncılık

9. Sınıf Fizik Ders Kitabı Cevapları Ata Yayıncılık Sayfa 211

“9. Sınıf Fizik Ders Kitabı Cevapları Sayfa 211 Ata Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

9. Sınıf Fizik Ders Kitabı Cevapları Ata Yayıncılık Sayfa 211

1. Maddenin Cinsi

Çocukluğunda pek çok kişi “Çıplak ayakla betona basma, üşütür hasta olursun!” uyarısını almıştır. Özellikle soğuk havalarda aynı odada çıplak ayakla betona ve halıya basıldığında betonun daha soğuk olduğu hissedilir. Aslında uzun süredir aynı odada oldukları için beton ve halı ısıl dengededir yani aynı sıcaklıktadır.

Beton da halı da ayağımızdan daha soğuktur. Sıcaklığı daha yüksek olan ayağımızdan, sıcaklığı daha düşük olan beton ve halıya enerji aktarılır. Peki, bize neden beton daha soğuk gelir? Çünkü beton, ısıyı halıya göre çok daha hızlı iletir yani ısı iletkenliği halınınkinden daha yüksektir. Betona değen ayağımızın sıcaklığı halıya değen ayağımıza göre daha hızlı düşer. Aynı durum parktaki bank için de geçerlidir. Uzun süre aynı ortamda bulunduklarından bankın metal ve ahşap kısımlarının sıcaklıkları aynıdır. Metalin, ahşaba göre daha soğuk hissedilmesinin nedeni enerji aktarım hızının ahşaptan daha fazla oluşudur. Bu nedenle metali ahşaba göre daha soğuk hissederiz.

Isı iletkenliği ya da ısıl iletkenlik bir maddenin ısıyı ne kadar iyi iletebildiğini gösteren bir özelliktir, bu özelliğe ısı iletim katsayısı da denir, k simgesiyle gösterilir.

Isı iletim katsayısı 1 m2 lik yüzey alanına sahip ve iki yüzeyi arasında 1 °C sıcaklık farkı olan malzemenin bir yüzeyinden diğer yüzeyine en kısa mesafede, birim zamanda geçen ısı miktarıdır. Birimi W/mK’dir (Watt/metre. kelvin). Tablo 5.6’da bazı maddelerin 25 °C’ta ısı iletim katsayıları verilmiştir. Maddenin ayırt edici bir özelliğidir. Bu nedenle her maddenin ısı iletim katsayısı farklıdır. Maddelerin ısı iletimlerinin farklı olması günlük hayatta evlerimizin yapısından kıyafetlerimize kadar pek çok alanda yaşamımızı etkiler. Bazı durumlarda ısıyı iyi ileten malzemeler kullanmamız gerekirken bazen de iyi iletmeyen malzemelere ihtiyaç duyarız. Tahta, cam, yün, kâğıt ve suni köpük gibi maddeler enerji iletimini geciktirir. Örneğin yemek yapılırken genellikle tahta kaşık kullanılmaktadır.

Tahta kaşığın ısı iletim katsayısı metalinkinden düşüktür. Tahta, ısıyı daha yavaş iletir. Yemek yaparken tahta kaşık kullanırsanız eliniz yanmaz. Eğer metal kaşık kullanırsanız eliniz yanar. Koltuk, sandalye vb. eşyaların oturulan kısımları; enerji iletim hızları düşük olan tahta, kumaş, sünger ve elyaf gibi maddelerden üretilir. Böylece vücudumuzun enerji kaybı en aza indirilerek üşümemiz engellenir. Bunun yanı sıra sıvılar ve gazlar genelde iyi yalıtkandır.

  • CevapBu sayfada soru bulunmamaktadır.

9. Sınıf Ata Yayınları Fizik Ders Kitabı Sayfa 211 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!