Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
9. Sınıf Fizik Ata Yayıncılık

9. Sınıf Fizik Ders Kitabı Cevapları Ata Yayıncılık Sayfa 212

“9. Sınıf Fizik Ders Kitabı Cevapları Sayfa 212 Ata Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

9. Sınıf Fizik Ders Kitabı Cevapları Ata Yayıncılık Sayfa 212

Isının iletilmemesi ya da çok az iletilmesi istenen durumlarda ısı iletim katsayısı düşük olan malzemeler kullanılır. Örneğin hava, ısı iletim katsayısı düşük olan bir maddedir. Diğer bir deyişle hava iyi bir ısı yalıtkanıdır. Bu özelliğinden dolayı pencere camlarından termoslara kadar pek çok alanda yalıtkan olarak kullanılır.

Pencere camları çift cam olarak tasarlanır ve iki cam katmanının arasına hava ya da ısı iletkenliği daha da düşük olan bir gaz konulur. Benzer şekilde termoslar iç içe geçmiş iki kaptan oluşur. İki kap arasında hava bulunur. Böylece termosun içindeki sıvının sıcaklığı uzun süre korunur. Havanın ısı yalıtımı açısından önemi yalnızca insanlar tarafından fark edilmiş değildir. Doğadaki pek çok canlı bunu kullanır. Örneğin kuşlar kışın soğuk havalardan korunmak için tüylerini Görsel 5.72’deki gibi kabartarak aralarına hava dolmasını sağlarlar. Böylece vücut sıcaklıklarını daha kolay koruyabilirler.

2. Kesit alanı

Soğuk bölgelerde pencereler neden küçük yapılır? Görsel 5.73’teki odada bulunan iki pencereden büyük olanda gerçekleşen ısı kaybı, küçük olana göre daha hızlı olur. Aynı durum çatılar için de geçerlidir. Geniş yüzeyli çatılarda meydana gelen ısı kaybı da küçük yüzeyli çatılara göre daha hızlı olmaktadır. Bu nedenle özellikle kışın çok soğuk geçtiği İsveç, Norveç gibi ülkelerde evlerin çatıları ve pencereleri Görsel 5.74’teki gibi küçüktür. Çünkü pencerenin kesit alanı büyüdükçe ısı iletim hızı artar. Benzer şekilde soğuk bir duvara avucunuzun tamamıyla dokunursanız eliniz, bir parmağınızın ucuyla dokunmanıza göre daha çabuk soğuyacaktır.

3. Sıcaklık Farkı

Bütün özellikleri aynı olan ve aynı miktarda ısıtılan iki evden biri Erzurum’da, diğeri Adana’da olsun. Kışın hangi evde ortam daha sıcak olur? Elbette ki Adana’da olan ev daha sıcak olacaktır. Çünkü dış ortamın sıcaklığı her iki şehirde oldukça farklıdır. Kışın Adana’da sıcaklık genelde 10 °C’un altına düşmezken Erzurum’da genellikle sıfırın altında olur. Isı iletim hızı, sıcaklık farkıyla doğru orantılıdır. Bu durumda dışarısı ne kadar soğuksa evlerin içinin sıcaklığını korumak da o kadar güç olacaktır.

4. Kalınlık

Kışlık giysilerimiz neden daha kalındır? Soğuk bölgelerde yaşayan hayvanların derileri neden kalındır ve derilerinin altında neden kalın bir yağ tabakası vardır? İçinde sıcak çay olan…

  • CevapBu sayfada soru bulunmamaktadır.

9. Sınıf Ata Yayınları Fizik Ders Kitabı Sayfa 212 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!