Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
9. Sınıf Fizik Ata Yayıncılık

9. Sınıf Fizik Ders Kitabı Cevapları Ata Yayıncılık Sayfa 225

“9. Sınıf Fizik Ders Kitabı Cevapları Sayfa 225 Ata Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

9. Sınıf Fizik Ders Kitabı Cevapları Ata Yayıncılık Sayfa 225

…yanan ocağa konulduğunda bir süre sonra suyun seviyesinin yükseldiğine çoğumuz tanık olmuşuzdur. Sıvılar da ısı alınca genleşir. Sıvılardaki genleşme, sıvıların yapıları gereği hacim- cedir. Aynı cins, kütleleri farklı sıvılara eşit miktar ısı verildiğinde sıvıların hacimce genleşme miktarı eşit olur. Ancak suyun diğer sıvılardan ayrıcalıklı ve canlılar için hayati önem taşıyan bir özelliği vardır.

0 °C sıcaklıktan itibaren sıcaklığı artan suyun +4 °C’a kadar hacmi azalır. +4 °C’ta suyun hacmi en küçük, özkütlesi en büyük değerindedir. +4 °C’tan sonra sıcaklığı artan su diğer sıvılar gibi davranır ve hacmi artar. Dünyanın pek çok yerinde soğuk kış günlerinde sıcaklık 0 °C’un altına düşer. Bu durumda su kütleleri giderek soğur.

Soğuyan tabakalar dibe doğru çöker. Ancak bu durum suyun sıcaklığı 4 °C’a ulaşınca birden değişir. Bu kez sıcaklık düşmeye devam ederken suyun hacmi artmaya, yoğunluğu azalmaya başlar. Böylece 4 °C’ta su en altta kalır. Daha yukarıda 3 °C, onun üstünde 2 °C’tur ve böylece devam eder. Suyun sıcaklığı 0 °C’tan 4 °C’a kadar yükselirken suyun hacmi küçülür; böylece yoğunluğu artar. 4 °C’un üzerinde sıcaklık artarken su genleşir. Suyun maksimum yoğunluğu 4 °C’ta 1000 kg/m3 değerindedir. Su yüzeyinde ise 0 °C’a ulaşarak yüzeyde donmaya başlar. Suyun sıcaklık-hacim ve sıcaklık özkütle grafiği Grafik 5.13.a.b gibidir.

Buzun özkütlesi suyunkinden küçük olduğundan, su üstten donmaya başlar (kutuplarda ve kışın buz olan yerlerde). Eğer su için durum bu şekilde olmasaydı deniz, göl ve nehirlerde canlı hayat, devam edemezdi. Eğer su üstten donmayıp suyun tamamı donsa idi bu, denizlerde ve göllerde canlı yaşamını imkânsız kılacaktı. Görsel 5.92’deki gibi canlılar yaşamayacaklardı.

Dünyanın buzla kaplı bölgelerinden suyun üstten donması o yörede yaşayan insanların beslenmeleri açısından da önemlidir. Bu yörelerde yaşayan insanlar Görsel 5.92’deki gibi buzu delip balık avlayarak beslenme ihtiyaçlarını giderebilirler.

Düşünelim – Tartışalım

Binalar yapılırken neden demir ve beton birlikte kullanılır? Binalarda betonla birlikte demir yerine başka bir metal kullanılmasının ne gibi sonuçları olurdu?

  • Cevap:

9. Sınıf Ata Yayınları Fizik Ders Kitabı Sayfa 225 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
1
love
0
happy
0
clap
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!