Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
9. Sınıf Fizik Ata Yayıncılık

9. Sınıf Fizik Ders Kitabı Cevapları Ata Yayıncılık Sayfa 23

“9. Sınıf Fizik Ders Kitabı Cevapları Sayfa 23 Ata Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

9. Sınıf Fizik Ders Kitabı Cevapları Ata Yayıncılık Sayfa 23

Örneğin sıcaklık 7 °C ve derinlik 1,5 m demek ye- terlidir. Bu şekilde büyüklüğü (şiddeti) ve birimiyle ifade edilen niceliklere skaler nicelikler denir.

Skaler türden diğer niceliklere zaman, hacim, enerji, ısı sığası, elektrik yükü, güç, sürat, yol, özkütle vb. örnekler verilebilir.

Trenin hızı 215 km/h açıklamasında trenin hangi yönde gittiği belirsizdir. Eğer tren batıya doğru 215 km/h hızla hareket ediyor denirse trenin hızı tam olarak belirtilmiş olur.

Büyüklüğü (şiddeti) ve birimi yanında, yönü ile belirtilen niceliklere vektörel nicelikler denir. Vektörel niceliklere yer değiştirme, hız, ivme, kuvvet vb. örnekler verilebilir. Vektörel büyüklükler, yönlü büyüklüklerdir.

Vektörel büyüklüğü sembolize eden harfin üzerine bir ok (➜) çizilir:

Bir vektörün büyüklüğü |A| veya kısaca A ile gösterilen pozitif bir sayıdır. Görsel 1.15’te bir A vektörü görülmektedir. Okun uzunluğu vektörün büyüklüğünün bir ölçüsüdür. Ucundaki ok ise vektörün yönünü gösterir. O noktası vektörün uygulama noktasıdır.

Vektörel nicelikler arasında da toplama işlemi yapılabilir. Vektörlerin toplanmasından günlük yaşamda pek çok alanda yararlanılır. Coğrafi konumun belirlenmesi, navigasyon sistemleri, uçak ve gemilerin seyahatlerinde kullandıkları koordinat sistemleri vektörel toplamın kullanıldığı alanlardan bazılarıdır. İki vektör toplandığında elde edilen vektöre bileşke vektör denir ve R ile gösterilir.

Vektörlerin toplanmasını günlük yaşamdan örneklerle inceleyelim. Ali ile Canan Görsel 1.16.a’daki gibi kanepenin yerini değiştirmek için 10 N ve 15 N’lık kuvvetler uyguluyorlar. Kuvvetler aynı yönde olduğu için kanepeye uygulanan bileşke kuvvetin büyüklüğü:

R = 10 N + 15 N = 25 N olur. Ali ve Canan’ın uyguladığı kuvvetler Görsel 1.16.b’deki gibi zıt yönlü uygulanırsa bileşke kuvvetin büyüklüğü, büyük olan kuvvetten küçük olan kuvvetin çıkarılması ile bulunur. Buna göre,
R = 15 N – 10 N = 5 N olur.
Bileşke kuvvetin yönü, büyük olan kuvvetin yönündedir.

  • CevapBu sayfada soru bulunmamaktadır.

9. Sınıf Ata Yayınları Fizik Ders Kitabı Sayfa 23 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!