Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
9. Sınıf Fizik Ata Yayıncılık

9. Sınıf Fizik Ders Kitabı Cevapları Ata Yayıncılık Sayfa 238

“9. Sınıf Fizik Ders Kitabı Cevapları Sayfa 238 Ata Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

9. Sınıf Fizik Ders Kitabı Cevapları Ata Yayıncılık Sayfa 238

9.6.1 ELEKTRİK YÜKLERİ

Amaç: Elektrikle yüklenme çeşitlerini örneklerle açıklamak.

Bir balon saça sürtülüp Görsel 6.1’deki gibi çeşmeden akan suya yaklaştırıldığında su neden eğri akmaya başlar?

Bir balon duvara asılmadan ya da yapıştırılmadan havada nasıl durur?

Çocukların saçları plastik kaydıraktan kayarken neden havaya kalkarak uçuşur?

Kazağımızı ya da şapkamızı çıkarırken saçlarımız uçuşur ve çıtırtılar duyarız (Görsel 6.2). Eğer giysiler karanlıkta çıkarılırsa bir kıvılcım bile görmemiz mümkün olabilir. Benzer şekilde temiz ve kuru saçlar plastik tarakla tarandığında saçlar çıtırtı sesi çıkartarak tarağa doğru çekilir.
Televizyon ekranlarında ve bilgisayarların monitörlerinde bir süre sonra diğer eşyalara göre daha fazla toz biriktiği gözlenir. Televizyon çalışırken kolumuzu ekrana yaklaştırırsak kolumuzdaki tüyler dikleşir. Bazen otomobillerin kapısına dokunulduğunda çıtırtı sesi ile birlikte elimizin itildiğini de hissederiz.

Aynı durum Görsel 6.3.a’daki gibi çıplak ayakla halının üzerinde biraz yürüyüp Görsel 6.3.b’deki gibi kapı koluna dokunduğunuzda da yaşanır. Bazen de biri ile tokalaşırken ya da birine dokunduğunuzda aynı çarpılma hissi yaşanır.

Tüm bu olayların nedenini hiç düşündünüz mü? Bazen vücuttaki elektriğin toprağa akması için çıplak ayakla toprakta yürünmesi önerilir.

Vücuttaki elektrik ne demektir?

Yağmurlu ve fırtınalı günlerde yıldırım ve şimşek olaylarının bu olaylarla benzerlik göstermesi sizi şaşırtır mı?

Söz konusu bu olayların ve benzer örneklerinin nedeni elektriklenmedir. Elektriklenme olayı atomun yapısındaki elektrik yükleri ile ilgilidir.

Maddenin elektrik yüklü olduğu çok eskiden beri bilinmektedir. Eski Yunanlılar, süs eşyası yapımında kullanılan (Görsel 6.4) kehribarın, (Ağaç reçinesinin fosilleşmesiyle oluşmuştur.) ipek ya da yünlü kumaşa sürtüldüğünde kuş tüyü gibi hafif maddeleri çekme özelliği kazandığını gözlemlemişlerdi.

Plastik tarak saça sürtüldüğünde elektriklenir. Saça ve suya yaklaştırıldığında onları çeker.

Yün kazağımızı çıkarırken oluşan çıtırtılar elektrik yükünün bir yerden bir yere hareket ettiğini gösterir.

  • CevapBu sayfada soru bulunmamaktadır.

9. Sınıf Ata Yayınları Fizik Ders Kitabı Sayfa 238 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
1
love
1
angry
0
happy
0
clap
0
confused
0
sad
0
unlike

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!