Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
9. Sınıf Fizik Ata Yayıncılık

9. Sınıf Fizik Ders Kitabı Cevapları Ata Yayıncılık Sayfa 240

“9. Sınıf Fizik Ders Kitabı Cevapları Sayfa 240 Ata Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

9. Sınıf Fizik Ders Kitabı Cevapları Ata Yayıncılık Sayfa 240

Böylece Benjamin Franklin’in bu deneyle yağmur bulutlarının durgun elektrikle yüklü olduğunu keşfetmiş ve yıldırımın elektrik boşalması ile gerçekleştiğini bulmuştur. Daha önceki yıllarda Görsel 6.9’daki uygulamaya benzer örnekleri fen bilimleri derslerinde yapmışsınızdır. Görsel 6.9’daki tükenmez kalem, saça ya da yünlü kumaşa sürtülerek elektrikle yüklenebilir. Kalem, daha sonra küçük kâğıt parçalarına yaklaştırılıp kâğıtları çeker.

Şişirilmiş bir balon saça sürtülürse ya da yünle ovulursa Görsel 6.10’daki gibi odanın duvarı veya tavanına saatlerce yapışık kalabilir. Çocukların Görsel 6.11’deki gibi plastik kaydıraktan kayarken yine saçları havaya dikilir. Tüm bu örneklerdeki cisimlerin elektriklenmiş veya elektrikle yüklenmiş oldukları söylenir.

Maddeler kaç farklı yolla elektrikle yüklenebilirler? Bu yüklenme sonucu oluşan yük değişikliklerine statik (durgun) elektrik denir. Durgun elektriğin diğer adı elektrostatiktir. Maddenin elektrikle yüklü hâle gelmesi, maddede elektrik yüklerinin olduğunun ve bunların hareket ettiğinin bir kanıtıdır.

Bir cismin elektriklenmesi o cismin atomik yapısı ile ilgili – dir. Atom elektrikli yapıya sahiptir. Atomun elektrikli yapıya sahip olması demek içinde (+) ve (-) yüklü taneciklerin olması demektir. Atomda; proton, elektron ve nötron denilen üç çeşit tanecik bulunur. Atomun temel taneciklerinden protonlar (+) yüklü, elektronlar (-) yüklü, nötronlar ise yüksüz taneciklerdir. Her atom bir çekirdek ve bir veya daha fazla sayıda elektronlardan oluşmuştur. Proton ve nötronlar atomun çekirdeğindedir (Görsel 6.12).

  • CevapBu sayfada soru bulunmamaktadır.

9. Sınıf Ata Yayınları Fizik Ders Kitabı Sayfa 240 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!