Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
9. Sınıf Fizik Ata Yayıncılık

9. Sınıf Fizik Ders Kitabı Cevapları Ata Yayıncılık Sayfa 259

“9. Sınıf Fizik Ders Kitabı Cevapları Sayfa 259 Ata Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

9. Sınıf Fizik Ders Kitabı Cevapları Ata Yayıncılık Sayfa 259

Bu durum elektronların serbestçe hareket etmelerini engeller. Oysa iletkenlerde elektronların bazıları madde içerisinde rahatlıkla hareket edebilir. Bu elektronlara serbest ya da iletim elektronları denir.

Pozitif yüklü bir cisim bir iletkene yaklaştırıldığında ya da dokundurulduğunda iletkendeki serbest elektronlar pozitif yüklü cisim tarafından çekilir. Eğer negatif yüklü cisim iletkene dokundurulur ya da yaklaştırılırsa bu serbest elektronlar cisimden uzaklaşır.

İletkenler yüklendiğinde yükler birbirini iter. Bu yüzden elektroskobun topuzuna yüklü bir cisim dokundurulduğunda yükünün bir kısmı iletken çubuk aracılığı ile yapraklara kadar aktarılır.

Yüklü cisim, elektroskobun topuza dokundurulmasına rağmen yaprakların açılma nedeni elektrik yüklerinin iletimidir. İletken maddelerde bulunan serbest elektronlar birbirlerini mümkün olan en uzağa iteceğinden, yükler maddenin en dış yüzeyinde bulunur.

İletken madde küre şeklinde ise yükler küre yüzeyine eşit bir şekilde dağılır (Görsel 6.43.a). İletken Görsel 6.43.b’deki gibi ise sivri uçta yük daha çok birikir. Bu durumda sivri uç dış ortamdaki yükleri iletkenin diğer bölgelerine daha çok çeker.

Günlük yaşamımızda yıldırımdan korunmak için kullanılan paratoner, iletkenlerin bu özelliğinden hareketle tasarlanmıştır. Paratonerlerin sivri uçları fırtınalı havalarda ortamdaki elektrik yüklerini çekerek kendi üzerinden toprağa akmasını sağlar.

Yalıtkan maddeler ise yükün hareketine izin vermez. Yükler yalıtkan madde üzerinde hareket etmeden kalır. Yalıtkanlarda yükler yalnızca elektriklenmenin olduğu bölgede toplanır (Görsel 6.43.c). İngiliz fizikçi Micheal Faraday (Maykıl Fara- day) 1836 yılında elektrik üzerine deneyler yapmaya başlamıştır (Görsel 6.44).

Metal folyo ile kaplı bir oda ve elektrik jeneratörü kullanarak kafes üzerine akım gönderip elektroskop ile elektrik akımını tespit etmeye çalışmıştır fakat başarılı olamamıştır.

Faraday, yaptığı çalışmalar sırasında elektrik yüklerinin iletkenin dış yüzeyine yayıldığını ilk kez fark etmiştir.

İletken ve içi boş küre, silindir gibi kapalı cisimlerin fazla yüklerinin iletkenin dışında bulunduğunu ve içindeki maddelerin bu yüklerden etkilenmediğini gözlemlemiştir.

Buradan hareketle kendi adı ile anılan Faraday kafesini yapmıştır.

  • CevapBu sayfada soru bulunmamaktadır.

9. Sınıf Ata Yayınları Fizik Ders Kitabı Sayfa 259 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!