Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
9. Sınıf Fizik Ata Yayıncılık

9. Sınıf Fizik Ders Kitabı Cevapları Ata Yayıncılık Sayfa 49

“9. Sınıf Fizik Ders Kitabı Cevapları Sayfa 49 Ata Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

9. Sınıf Fizik Ders Kitabı Cevapları Ata Yayıncılık Sayfa 49

Karışımların Özkütlesi

Günlük yaşantımızda kullandığımız maddelerin tamamı saf değildir. Karışım olarak adlandırılan çeşitli maddeleri de kullanırız. Saf maddelerin özkütleleri belirli sıcaklık ve basınç altında ayırt edici bir özelliğe sahiptir. Karışımların ise durumu daha farklıdır. İki ya da daha fazla saf maddenin özelliklerini kaybetmeden bir araya gelmesiyle oluşan maddelere karışım denir. Karışımların bazı özelliklerini hatırlayalım.

✓ Saf olmayan maddelerdir.
✓ Oluşumları fizikseldir.
✓ Fiziksel yöntemlerle bileşenlerine ayrıştırılabilir.
✓ Bileşenleri arasında belirli bir oran yoktur.
✓ Formül veya sembolleri yoktur.
✓ Özkütle, erime noktası gibi belirli ayırt edici özellikleri yoktur.

Karışımlar, homojen ve heterojen olarak sınıflandırılır. Görünümü ve özellikleri her yerinde aynı olmayan karışımlara heterojen, görüntüsü ve özellikleri her yerinde aynı olan karışımlara da homojen karışımlar denir.

Homojen karışımlarda karışıma giren maddelerin miktarına göre özkütle değişir. Bu nedenle homojen karışımlar için özkütle ayırt edici bir özellik değildir.

Grafik 2.4’te aynı sıcaklıktaki A ve B sıvıları homojen olarak karıştırılsın. Oluşan karışımın özkütlesi, daima karışıma giren sıvıların özkütleleri arasında bir değer alır. Bu durum matematiksel olarak

Bununla birlikte yapılan deneylerden,

✓ Eşit hacimli iki sıvı birbiriyle karıştırıldığında elde edilen karışımın özkütlesi, bu iki sıvının özkütlelerinin aritmetik ortalamasına eşittir.

✓ Eşit kütleli iki sıvı birbiriyle karıştırıldığında elde edilen karışımın özkütlesi, bu iki sıvıdan özkütlesi küçük olana daha yakındır.

Birbiriyle homojen olarak karışmayan sıvılar bir kapta toplanırsa özkütlesi büyük olan sıvı altta kalacak şekilde kap içinde sıralanır.

  • Cevap: Bu sayfada soru bulunmamaktadır.

9. Sınıf Ata Yayınları Fizik Ders Kitabı Sayfa 49 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!