Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
9. Sınıf Fizik Ata Yayıncılık

9. Sınıf Fizik Ders Kitabı Cevapları Ata Yayıncılık Sayfa 98

“9. Sınıf Fizik Ders Kitabı Cevapları Sayfa 98 Ata Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

9. Sınıf Fizik Ders Kitabı Cevapları Ata Yayıncılık Sayfa 98

9.3.3. NEWTON’IN HAREKET YASALARI

9.3.3.I. Dengelenmiş Kuvvetlerin Etkisindeki Cisimlerin Hareketi

Amaç: Kuvvet, ivme ve kütle arasındaki ilişkiyi analiz etmek, etki-tepki kuvvetlerini ve maddenin eylemsizlik özelliğini örneklerle açıklamak.

Buzdolabını hareket ettirmek bir kitabı hareket ettirmeye göre daha zordur? Nedenini açıklayınız.

Kuvvet ile kuvvetin neden olduğu ivme (cismin hızındaki değişim) arasındaki ilişki ilk defa Newton tarafından anlaşılmıştır. Newton kendisinden önce birçok bilim insanının yaptığı gözlem ve çalışmalarından yararlanarak Newton Yasaları olarak bilinen sonuçlara ulaşmıştır. Bu çalışmaları yapan bilim insanlarından biri de İbn-i Sina’dır (Görsel 3.34). İbn-i Sina’nın, hareket konusuna bakışı Aristo ile uyuşmuyordu. Aristo’ya göre bir cisim hareket ettirildiğinde bu hareketin devamlılığı hava ile sağlanır. İbn-i Sina ise Aristo’nun görüşüne katılmayıp hareket eden cisimlerin hareket etme isteği kavramını dillendirmiştir. Buna göre eğer bir cisim herhangi bir engelle karşılaşmazsa kazandığı hareket etme isteğinden dolayı cisim hareketini devam ettirir. Bu durum eylemsizlik olarak da isimlendirilmektedir. Bu ifade daha sonra Newton tarafından da aynı şekilde söylenmiş olup Newton’ın I. Hareket Yasası olarak bilim tarihinde yerini almıştır. Cisimlerin eylemsizliğini bir örnekle açıklayalım. Görsel 3.35’teki gibi otobüste ayakta yolculuk edenleri ele alalım. Otobüsün frenine basıldığı anda yolcuların öne doğru savrulduklarını günlük tecrübelerimizden biliyoruz. Otobüsün frenine basıldığı andan itibaren yolculara bir itme ya da çekme kuvveti uygulanmadığına göre yolcular neden öne doğru savrulur? Bu savrulmanın nedeni yolcuların, otobüsün frenine basılmadan önceki hareketi sürdürme eğilimidir. İşte bu hareketi sürdürme eğilimi eylemsizlik olarak açıklanmaktadır.

Kütlesi olan her cismin eylemsizliğinden bahsedilir. Cisimler dursa da hareket etse de eylemsizliği vardır. Eylemsizlik cisimlerin hareket durumunu koruma eğilimi olarak tanımlanabilir. Şimdi de Görsel 3.36’daki körling oyunu üzerinden Newton’ın I. Hareket Yasası’nı açıklayalım. Körling oyunu, dört kişilik iki takımla uzunluğu 42 m, genişliği 4,3 m olan buz pisti üzerinde oynanır. Sporcu, kaydırarak attığı körling taşlarının hedefte istenen yerde durmasını amaçlar. Hatta takımın diğer üyeleri körling taşına dokunmadan buz zemini süpürerek taşın her defasında hedeflenen noktada durmasını sağlamaya çalışır. Böylece oyun sonunda rakibe puan üstünlüğü sağlayan takım oyunu kazanmış olur.

  • CevapBu sayfada soru bulunmamaktadır.

9. Sınıf Ata Yayınları Fizik Ders Kitabı Sayfa 98 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!