Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
9. Sınıf Fizik SDR Dikey Yayıncılık

9. Sınıf Fizik Ders Kitabı Sayfa 187 Cevapları SDR Dikey Yayıncılık

9. Sınıf Fizik Ders Kitabı Cevapları SDR Dikey Yayıncılık Sayfa 187 ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

9. Sınıf Fizik Ders Kitabı Sayfa 187 Cevapları SDR Dikey Yayıncılık

Bir madde ısı enerjisi aldığında sadece taneciklerinin kinetik enerjisi değişebildiği gibi potansiyel enerjisi de değişebilir. Katı ve sıvı maddeler ısıtıldığında belirli bir süre taneciklerinin kinetik enerjisi arttığı için sıcaklığı artar. Bir süre sonra kinetik enerjideki artış sona erer ve verilen ısı taneciğin potansiyel enerjisini artırır. Potansiyel enerjinin artması sonucunda tanecikler arasındaki uzaklıklar artar, tanecikler arasındaki zayıf çekim kuvveti iyice zayıflar ve madde hâl değiştirir. Hâl değişimi esnasında taneciklerin sadece potansiyel enerjisi arttığı için sıcaklık değişimi gözlenmez. Hâl değişiminin meydana geldiği andaki sıcaklık değerine hâl değişim sıcaklığı denir. Hâl değişim sıcaklığı da maddeler için ayırt edici bir özelliktir. Hâl değişim sıcaklığındaki bir maddenin birim kütlesinin hâl değiştirmesi için gerekli ısıya hâl değişim ısısı denir. “L” ile gösterilir, birimi J/kg’dır. Hâl değişim ısısı da maddeler için ayırt edici bir özelliktir. Farklı hâl değişimlerinde meydana gelen değişimleri ayrı ayrı inceleyelim.

Erime/Donma

Erime sıcaklığındaki katı bir maddenin tanecikleri enerji aldığında birbirinden uzaklaşır. Tanecikler öteleme hareketi de yapmaya başlar. Böylece erime olayı gerçekleşmiş olur. Eğer aynı madde enerji kaybederse tanecikleri birbirine doğru yaklaşır ve bir süre sonra sadece titreşim hareketi yapar. Bu durumda donma gerçekleşmiş olur. Erime esnasında madde ısı alırken donma esnasında madde ısı verir. Görsel 5.26’da yerdeki karlar erimeye başlarsa hava bir süre sonra soğur. Çünkü kar erirken ortamdan yani havadan ısı alır. Soğuk hava depolarına Görsel 5.27’deki gibi su bırakıldığında ise su donarken çevreye ısı verdiği için depodaki sebze ve meyvelerin donması önlenir.

Erime sıcaklığındaki bir katının birim kütlesini katı hâlden sıvı hâle geçirmek için verilmesi gereken ısı enerjisine, erime ısısı (Le) denir. Katılar erirken aldıkları ısıyı donarken geri verirler. Erime ısısı ve donma ısısı (Ld) aynı değerdir. Bir maddenin birim kütlesinin erimesi/donması için alması/vermesi gereken enerji Le/Ld ise m kütlesinin erimesi/donması için alması/vermesi gereken enerji Tablo 5.3’deki matematiksel modelle hesaplanır.

  • Cevap: Bu sayfada soru bulunmamaktadır.

9. Sınıf SDR Dikey Yayıncılık Fizik Ders Kitabı Sayfa 187 Cevabı ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!