Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
9. Sınıf Fizik SDR Dikey Yayıncılık

9. Sınıf Fizik Ders Kitabı Sayfa 227 Cevapları SDR Dikey Yayıncılık

9. Sınıf Fizik Ders Kitabı Cevapları SDR Dikey Yayıncılık Sayfa 227 ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

9. Sınıf Fizik Ders Kitabı Sayfa 227 Cevapları SDR Dikey Yayıncılık

MÖ 600’lü yıllarda, kehribar parçasının kumaş benzeri bir yüzeye sürtüldüğünde çok küçük odun parçalarını kendine çektiğini gözlemleyen ilk kişi Thales (Tales) olmuştur. Uzun yıllar bu durumun sadece kehribara ait olduğu zannedildi. 16. yüzyılda İngiliz bilim insanı William Gilbert (Vilyım Cilbırt, 15401603); tahta, cam, balmumu gibi cisimlerin de sürtüldüklerinde hafif cisimleri çektiğini göstermiştir. Bu sebeple sürtme veya benzeri işlemlerle çekim özelliği kazanan maddelere kehribarın eski Yunanca’daki karşılığı olan elektrondan türetilen elektrik adı verilmiştir. Bu durumdaki cisimlerin üzerinde elektrik olduğu ya da elektrikle yüklendiği söylenir.

Atomun yapısını oluşturan tanecikler pozitif ve negatif olmak üzere iki çeşit yük içermektedir. Atom çekirdeğinde yer alan protonlar pozitif yüke sahip iken atomun etrafındaki katmanlarda yer alan elektronlar negatif yüklüdür. Bir cismin elektrik yükü ile yüklenmesine yapısındaki proton ve elektronlar neden olmaktadır. Protonlar, atomun çekirdeğinde sadece titreşim hâlindedir. Elektronlar ise atomun katmanlarında hareket halindedir. Bazı elektronlar atomun son katmanında yer alır. Son katmanda yer alan elektronlara serbest elektronlar denir. Serbest elektronlar kolaylıkla atomdan kopabilir. Bu nedenle serbest elektronlar cisim üzerinde yer değiştirebilmektedir. Pozitif yükler çekirdekten normal durumda çıkamadığı için bir atomun yüklenmesine negatif yükler neden olur. Bir cisim üzerinde negatif yük ile pozitif yük sayısı birbirine eşit ise cisim yüksüz (nötr)’dür. Cisim negatif yük kaybederse pozitif yük sayısı negatif yük sayısından fazla olacağı için pozitif yüklü hâle geçer. Eğer cisim negatif yük alırsa negatif yük sayısı pozitif yükten fazla olacağı için cisim negatif yüklenir. Dolayısıyla cisimler yüklenirken negatif yük alışverişi yaparlar. Yük veren cismin yükü, verdiği negatif yük miktarı kadar azalırken, yük alan cismin yükü, aldığı negatif yük miktarı kadar artar. Bu durumda toplam yük her zaman aynı kalır. Bu duruma yükün korunumu denir.

Yüklü cisimler birbirlerini etkileyebilecekleri bir konumda yan yana tutulursa aralarında bir etkileşim oluşur (Görsel 6.5). Aynı yükle yüklü cisimler birbirini iterken zıt yüklü cisimler birbirine çekmektedir. Ayrıca yüklü cisimler, nötr cisimlere çekme kuvveti uygularken yüksüz cisimler arasında bir etkileşim olmamaktadır. Bir cismin sahip olduğu yük miktarı skaler bir büyüklüktür. Yük miktarının sembolü “q” dur. Yük birimi Charles Augustin de Coulomb’un (Çars Agustin Kulom) anısına coulomb olarak kabul edilmiştir. Coulomb kısaca “C” ile gösterilir. Bir elektronun sahip olduğu yük, birim yük olarak kabul edilmiştir. Robert Andrews Millikan (Rabırt Endırev Milikan) 1906 yılından itibaren elektronun yükünü ölçmeye yönelik çalışmalara başlamış 1913 yılında yayınladığı makale ile deneysel sonuçlarını yayımlamıştır. Buna göre Millikan deneyinde bir elektronun yükünün —1,6^10-19 C olarak ölçmüştür. Proton elektrona eşit büyüklükte yüke sahip olduğu için yük miktarı +1,6-10-19 C’dur.

  • Cevap: Bu sayfada soru bulunmamaktadır.

9. Sınıf SDR Dikey Yayıncılık Fizik Ders Kitabı Sayfa 227 Cevabı ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!