Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
9. Sınıf Fizik SDR Dikey Yayıncılık

9. Sınıf Fizik Ders Kitabı Sayfa 26 Cevapları SDR Dikey Yayıncılık

9. Sınıf Fizik Ders Kitabı Cevapları SDR Dikey Yayıncılık Sayfa 26 ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

9. Sınıf Fizik Ders Kitabı Sayfa 26 Cevapları SDR Dikey Yayıncılık

1.3. FİZİKSEL NİCELİKLERİN SINIFLANDIRILMASI

Bir çocuk, karlı bir günde eldivensiz bir şekilde kartopu oynadıktan sonra evlerindeki muslukta ellerini yıkarken suyun sıcak olduğunu söylemektedir. Aynı evde yaşayan ve sıcak bir duştan çıkan bir kişi ise ellerini aynı muslukta yıkarken suyun soğuk olduğunu söylemektedir. Aynı su için bir kişi soğuk derken diğerinin sıcak olduğunu söylemesi sizce de ilginç değil mi? Bu örneğe benzer şekilde günlük yaşamda cisimlerin özelliklerini anlatırken kullandığımız ifadeler çoğu zaman görecelidir. Bir ağacın boyuna bakarak ağacın çok uzun olduğunu söyleyenler kadar normal bir boyda olduğunu söyleyenler de olacaktır. Bu gibi durumlarda karşımızdaki kişiye vermek istediğimiz bilgiyi kıyaslayarak aktarırız. Örneğin ağacın boyunun yaklaşık üç katlı bir bina yüksekliğinde olduğunu söylediğimizde karşımızdaki kişiye daha tutarlı bir bilgi vermiş oluruz. Bilinmeyen bir büyüklüğün aynı türden olan, ancak bilinen bir büyüklükle kıyaslanmasına ölçme denir. Tarih boyunca tüm insanlar günlük yaşamlarında mutlaka ölçüm yapmıştır. Bu ölçümleri yaparken insanlar, ağaç ve hayvanların boylarını, adım veya ayak uzunluklarını kullanmışlardır. Ancak zamanla bu şekilde yapılan ölçümlerin hatalarını gözlemledikleri için daha gerçekçi ve tutarlı ölçümler yapabilen ölçüm araçları geliştirmişleridir. Geliştirilen ölçüm araçları ile cisimlerin uzunluklarını, kütlelerini, sıcaklıklarını ölçmüşlerdir. Görsel 1.35’te gördüğünüz araç, zaman ölçümünde kullanılan bir güneş saatidir. Zamanla bilim insanları bilimde meydana gelen gelişmelerin de katkısıyla daha hassas ölçümler yapan ölçüm cihazları geliştirmişlerdir.

Ölçüm yaptığımızda bulduğunuz büyüklüğün ne ile ilgili olduğunu ifade etmemiz gerekir. Bu durumda ölçümlerimizi birim ile ifade etmeliyiz. Birim, ölçüm sonuçlarını anlamlı hâle getirir. Bilim tarihinde birçok birim kullanılmıştır. Her ülkede farklı farklı birimlerin kullanılması zamanla ülkeler arasındaki ilişkilerin artması ile sorun oluşturmuştur. Örneğin Uzak Doğu’da araştırma yapan bir bilim insanı ile Avrupa’da araştırma yapan bir bilim insanı, aynı konuda konuşurken uzunluk, kütle gibi kavramları farklı birimlerle ifade ettikleri için diyalog kurmada zorlanmışlardır. Bu nedenle bilim dünyasında ortak bir birim sistemi geliştirilmesi gerektiğine karar verilmiştir.

Kilogram, amper, kelvin ve mol tanımlarının değiştirilerek yedi temel SI biriminin tanımlarının evrensel sabitler üzerinden yapıldığı revize SI, 16 Kasım 2018’de gerçekleşen 26. Uluslararası Ağırlıklar ve Ölçüler Genel Konferansı’nda (CGPM) kabul edilmiştir. Revize SI, 20 Mayıs 1875’te imzalanan Metre Konvansiyonu’nun 144. yıl dönümü olan 20 Mayıs 2019 tarihinde yürürlüğe girmiştir.

SI revizyonunda, günlük yaşamda algılanabilir bir etkinin olmamasına ve birimlerin önceki tanımlarıyla yapılan ölçümlerin ölçüm belirsizlikleri içinde geçerli kalmasına dikkat edilmiştir. Bu açıdan, ulusal metroloji enstitüleri dışında az sayıda kullanıcı bu değişiklikleri fark ederek etkilenmiştir.

Fizikte ölçülebilen özelliklere büyüklük denir. Uzunluk gibi ölçülmesi için başka büyüklüğün ölçülmesine gerek olmayan büyüklüklere temel büyüklükler denir. Bunun yanında ölçülmesi için başka büyüklüklerin de ölçülmesine ihtiyaç duyduğumuz büyüklüklere de türetilmiş büyüklükler denir. Örneğin süratin tanımı “Bir cismin birim zamanda aldığı yola sürat denir.” şeklindedir. Görüldüğü gibi sürat tanımı yapılırken alınan yol ve zaman gibi iki tane büyüklük kullanılmıştır. Tablo 1.2’de bazı türetilmiş büyüklükler ve birimleri verilmiştir.

  • Cevap: Bu sayfada soru bulunmamaktadır.

9. Sınıf SDR Dikey Yayıncılık Fizik Ders Kitabı Sayfa 26 Cevabı ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!