Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
9. Sınıf Fizik SDR Dikey Yayıncılık

9. Sınıf Fizik Ders Kitabı Sayfa 35 Cevapları SDR Dikey Yayıncılık

9. Sınıf Fizik Ders Kitabı Cevapları SDR Dikey Yayıncılık Sayfa 35 ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

9. Sınıf Fizik Ders Kitabı Sayfa 35 Cevapları SDR Dikey Yayıncılık

ESA

Kısa adı İngilizce Avrupa Uzay Ajansı (European Space Agency) baş harflerinden oluşan ESA 1975 yılında kurulmuştur (Görsel 1.58). 22 üyesi olan kuruluşun şu anki merkezi, Fransa’nın başkenti olan Paris’tir. ESA’nın yürüttüğü uzay programı insanlı ve insansız uçuşları kapsamaktadır. Bu uçuşlar daha çok Uluslararası Uzay İstasyonu için yapılmaktadır. Bunun dışında farklı gezegenleri ve Dünya’nın uydusu Ay’ı araştırmak için de görevler oluşturulmuştur. Türkiye adına TÜBİTAK UZAY ile ESA arasında ortak çalışma anlaşması imzalanmıştır.

Bilim Merkezlerinin Bilim ve Teknolojiye Katkısı

Tarih boyunca bilimsel çalışmalar neticesinde tek bir bulgu elde edilmemiştir. Çünkü, yapılan araştırmalar ve deneyler sonucunda hedeflenen bulguların yanı sıra farklı keşiflere giden sonuçlar da elde edilmiştir. NASA, uzay ve havacılık alanında araştırmalar yaparken gündelik yaşantımızda hayatın farklı alanlarında kullanılan birçok araç gerecin geliştirilmesini sağlayan buluşlar gerçekleştirmiştir. Örneğin, kanser türlerinin keşfinde kullanılan kanser dedektörleri, ilk olarak NASA’nın uzay araçlarının kusurlarını tespit etmek amacıyla kullanılmıştır. Yine bina izolasyonlarında kullanılan yansıtıcı maddeler, ilk olarak NASA tarafından uzay araçlarını radyasyondan korumak amacıyla kullanılmıştır. Benzer şekilde Görsel 1.59’daki Ay yüzeyi araştırmalarında kullanılmak amacıyla geliştirilen kablosuz delgi ve vakum aletleri, daha sonraları günümüzde kullandığımız kablosuz aletlerin geliştirilmesini sağlamıştır. Daha buna benzer binlerce keşif, NASA’nın yaptığı araştırmalar sırasında geliştirilmiştir.

Bilim merkezlerinin bilim ve teknoloji üzerine etkilerine bir örnek de CERN’den verelim. CERN’deki araştırmaları takip eden farklı ülkelerdeki bilim insanlarının birbirileri ile iletişim kurmak amacıyla kurdukları ağ sistemi, günümüzün vazgeçilmez teknolojisi olan genel ağın keşfi ile sonuçlanmıştır. Örneğin, bugün Dünya’daki bilgisayar iletişiminin merkezi olan World Wide Web (www), pek çok ülkeye dağılmış olarak çalışan parçacık fizikçilerinin hızlı ve kolay iletişim kurmalarını sağlamak amacıyla geliştirilmiştir (Görsel 1.60). Diğer bir örnek ise hızlandırıcılar sayesinde ilk defa antihidrojen üretiminin gerçekleşmesidir. Bu kapsamda CERN, temel bilimin en ileri saflarında yeni bilgi üretmeye çalışan bilim insanlarına teknolojinin izin verdiği en ileri deneysel imkanları ve çözümleri de sunmaktadır.

  • Cevap: Bu sayfada soru bulunmamaktadır.

9. Sınıf SDR Dikey Yayıncılık Fizik Ders Kitabı Sayfa 35 Cevabı ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!