Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
9. Sınıf Fizik SDR Dikey Yayıncılık

9. Sınıf Fizik Ders Kitabı Sayfa 53 Cevapları SDR Dikey Yayıncılık

9. Sınıf Fizik Ders Kitabı Cevapları SDR Dikey Yayıncılık Sayfa 53 ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

9. Sınıf Fizik Ders Kitabı Sayfa 53 Cevapları SDR Dikey Yayıncılık

Maddenin kütlesi ile hacmi arasındaki orana ya da bir maddenin birim hacminin kütlesine özkütle denir. Özkütle “d” sembolüyle gösterilir. Bu tanımdan yola çıkarak özkütlenin sembolünü, birimini ve matematiksel modelini Tablo 2.4’deki gibi gösterebiliriz.

Aşağıdaki verilen bazı özkütle birimlerini istenilen birimlere dönüştürünüz.

a) 10 kg/m3 =…g/cm3
b) 20 g/mL =…kg/L

Birim dönüşümleri aşağıdaki gibidir.

Deney 2.3’te görüldüğü gibi sabit sıcaklık ve basınç altında bir maddenin kütlesi ile hacmi doğru orantılı olarak değişmektedir. Kütle hangi oranda artıyorsa hacim de aynı oranda artmaktadır. Dolayısıyla kütlenin hacme oranı hep sabit kalmaktadır. Bu durumda maddenin kütle-hacim değişimi Görsel 2.8’de, özkütle-kütle değişimi Görsel 2.9’da, özkütle-hacim değişimi de Görsel 2.10’daki gibi oluşmaktadır.

Özkütle ile ilgili ilk bilimsel çalışmaları MÖ 287- MÖ 212 yılları arasında yaşamış olan Archimedes (Arşimet) yapmıştır. Archimedes, her maddenin kendine özgü bir özgül ağırlığı olduğunun farkındaydı. Örnek verecek olursak aynı hacimde olan bir altın madeni para ile gümüş madeni paranın farklı ağırlıkta olduklarını keşfetmişti. Özkütle ile ilgili çalışmaları olan diğer bilim insanı da Abdurrahman el Hazinidir. El Hazini yapmış olduğu hikmet terazisi adı verilen terazi ile maddelerin özkütlelerini hesaplamıştır. Bulduğu sonuçlar günümüzde ölçülen sonuçlarla büyük oranda örtüşmektedir (Okuma Metni 2.1).

  • CevapBu sayfada soru bulunmamaktadır.

9. Sınıf SDR Dikey Yayıncılık Fizik Ders Kitabı Sayfa 53 Cevabı ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
3
angry
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!