Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
9. Sınıf Fizik SDR Dikey Yayıncılık

9. Sınıf Fizik Ders Kitabı Sayfa 56 Cevapları SDR Dikey Yayıncılık

9. Sınıf Fizik Ders Kitabı Cevapları SDR Dikey Yayıncılık Sayfa 56 ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

9. Sınıf Fizik Ders Kitabı Sayfa 56 Cevapları SDR Dikey Yayıncılık

Bir veya daha fazla metalin, metal olmayan elementlerle birleşmesi sonucu oluşan inorganik bileşiklere seramik denir. Seramiğin temel malzemesi kildir. Kile çok yüksek sıcaklıkta pişirilerek şekil verilir. Seramik zor işlenen dayanıklı bir malzemedir. Arkeologlar eski devirlerden kalma seramikleri toprağın altından bozulmamış bir şekilde çıkarmakta ve o devirlerle ilgili tarihi bilgilere ulaşmaktadır. Seramik; çanak, çömlek, kiremit, tuğla, mutfak ve banyo lavaboları gibi yerlerde kullanılır. Porselen ve seramik üretiminde kullanılan malzemelerin özkütlesi porselen ve seramiğin farklı özelliklere sahip olmasını sağlar.

Porselenin ham maddesi kaolin, feldspat ve silikat (kuvars-kum) olan seramik türüdür. Kaolin, porselen hamurun kolay yoğrulmasını, şekil almasını ve rengini sağlayan ham maddedir. Kuvars, iskelet yapıcı olup porselenin ısıya ve kimyasal etkilere dayanıklı olmasını sağlar. Feldspat ise porselene camsı görünüm sağlayarak porselenin sertleşmesini sağlar. Porselenin yapısında, seramikte bulunmayan feldspat yer alır. Porselen, gövde ve sır olmak üzere iki kısımdan oluşur. Porselenin sırı, bileşimi açısından cama benzer.

Bir yarışmanın sonunda birinciye altın, ikinciye gümüş, üçüncüye bronz madalya verildiğini biliyorsunuz (Görsel 2.15). Altın ve gümüşün saf bir madde olduğunu öğrendiniz. Peki, bronz malzemelerin yapısında ne olduğunu biliyor musunuz? Bronz malzemesi Görsel 2.16’da olduğu gibi heykel yapımında da kullanılır. Bronz, bakır ve kalay metallerinin karışımı ile elde edilir. Karıştırılan metallerin miktarına göre bronzun özellikleri değişir. Madenî para yapımında metal karışımlara ilaveten farklı maddeler de kullanılmaktadır. Aynı şekilde kâğıt para dediğimiz banknotların yapısında da farklı maddeler farklı miktarda kullanıldığı için sahtesi gerçeğinden kolayca ayırt edilir.

Günlük yaşamda özkütlenin kullanıldığı alanları araştırarak slayt sunumu şeklinde arkadaşlarınıza sununuz.

  • Cevap: Özkütle fizikteki en önemli konulardan biridir. Madde ve özellikleri konusunda öğrendiğimiz özkütle aslında gerçek hayatımızda da oldukça kullanılan bir kavramdır.

Talaş gibi maddelerin diğer maddelerden ayrılmasında (suda yüzdürme tekniği) özkütle kullanılır.
Kuyumculuk sektöründe altın tozlarının diğer maddelerden ayrılmasında özkütleden faydalanılır. Altının özkütlesi oldukça yüksektir.
Yağ su karışımları özkütle yöntemiyle ayrılır. Saf maddelerin özkütlelerinden faydalanılan durumlar oldukça yaygındır.
Sütten kaymak ayrılması özkütle ile olur. Kaymağın özkütlesi daha düşük olduğu için üstte toplanır.
Suda yüzen ve yüzmeyen herhangi iki maddenin karışımını ayırmada özkütle farkından yararlanılarak ayrıştırma yapılır. Örneğin kum ile arpa bu şekilde ayrılabilir.
Hastanelerde tahlil yaparken santrifüj yöntemiyle kan bileşenlerine özkütlelerine göre ayrılır.
Sanayide birçok maddenin işlenmesinde özkütle bilgisinden yararlanılır.
Gemicilikte gemi tasarımı özkütle hesaplamalarıyla yapılır.
Porselen yapımında tozun kalitesini ölçmek için özkütle ölçümü yapılır.

9. Sınıf SDR Dikey Yayıncılık Fizik Ders Kitabı Sayfa 56 Cevabı ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!