Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
9. Sınıf Fizik SDR Dikey Yayıncılık

9. Sınıf Fizik Ders Kitabı Sayfa 57 Cevapları SDR Dikey Yayıncılık

9. Sınıf Fizik Ders Kitabı Cevapları SDR Dikey Yayıncılık Sayfa 57 ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

9. Sınıf Fizik Ders Kitabı Sayfa 57 Cevapları SDR Dikey Yayıncılık

Karışım oluşturulurken karıştırılan maddelerin özkütlelerinden faydalanılır. Görsel 2.17’deki para üretilirken hangi maddeden ne kadar kullanılacağı hassas bir şekilde ölçülür. Çelik üretiminde de karışımlardan yararlanılır. Demir içerisine katılan krom ve alüminyum gibi metaller ile farklı özkütleye sahip çelik üretilir. Örneğin araçların tekerleklerini oluşturan Görsel 2.18’deki jantlarda ve Görsel 2.19’daki uçak gövdelerinde demir ve alüminyum karışımından oluşan çelik kullanılır. Çünkü özkütlesi daha küçüktür. Aynı uçağı demir ve krom metallerinin karıştırıldığı bir çelik ile üretseydik uçağın özkütlesi, dolayısıyla kütlesi daha büyük olacağı için yakıt tüketimi de artacaktı. Günümüzde çelikten daha dayanıklı olmasına karşılık özkütlesi çok daha küçük olan karbon fiber malzemelerin kullanımı yaygınlaşmaktadır.

Özkütle sanat eserlerinde de göz önüne alınan bir kavramdır. Görsel 2.20.a’daki gibi ebru sanatı icra edilirken ebrunun yapılacağı suya kitre ilave edilir. Kitre, özkütlesi sudan daha büyük bir sıvıdır ve havada katılaşır. Böylelikle ebru sıvısının özkütlesi artırılır. Böylece sıvı üzerine damlatılan boyalar sıvı yüzeyinde kalır ve renk renk desenler oluşturulur (Görsel 2.21).

1. Kütlesi ölçülerek satılan maddelere örnekler veriniz. Bu maddelerin alışverişi sırasında hangi kütle birimleri kullanılmaktadır? Birimler arasındaki dönüşüme bir örnek veriniz.

  • Cevap:  Tahin ve pekmez örnek olarak verilebilir. Sıvıların kütlesi, katılarda olduğu gibi eşit kollu teraziyle tartılarak öğrenilebilir. Açık pekmez veya tahin satılan dükkânlarda önce boş kap tartılır. Bu tartım sonucu elde edilen değer, kabın darasını verir. Sonra kap pekmez veya tahin ile doldurularak yeniden tartılır. ikinci tartımın sonucu pekmez ile kabın brüt kütlesidir. Brüt kütleden dara çıkarılırsa net kütleye ulaşılır.

2. Hacmi ölçülerek satılan maddelere örnekler veriniz. Bu maddelerin alışverişi sırasında hangi hacim birimleri kullanılmaktadır? Birimler arasındaki dönüşüme bir örnek veriniz.

  • Cevap: Tüm maddeler bulundukları ortamda bir yer kaplar. Maddelerin kapladıkları yere hacim denir. Katı ve sıvıların hacimleri vardır. Gaz maddeleri ise hacimleri değişkendir. Gaz maddeler bulundukları ortamı tamamen doldurabildikleri gibi basınç uygulandığı zaman da hacimleri küçüle bilir. Sıvı maddelerin hacmi dereceli silindir ile ölçülür. Örneğin kolonyacı kolonyayı şişeye doldurmadan önce dereceli silindir ile ölçer. Sıvıların hacim birimi litre ( L) dir. Süt, zeytin yağ, benzin gibi sıvı maddeler litre ile ölçülür.

3. Süt ve bal satın alırken özkütle ile ilgili dikkat etmemiz gereken durum nedir? Günlük yaşamda karşılaştığımız özkütlenin önemli olduğu durumlara örnekler veriniz.

  • Cevap:

Özkütle maddenin üç hali (katı, sıvı, gaz) içinde ayırt edicidir. Saf bir maddenin özkütlesi bilinirse o maddenin hangi madde olduğu bilinir. Her maddenin bir özkütlesi vardır. Bazı maddelerin özkütle değerleri;

Altın= 19,30
Zeytin yağı= 0,910
Kurşun= 11,30
Benzin =0,879
Bakır = 8,92
Etilalkol= 0,780
Demir= 7,86
Oksijen= 1,43.10–3
Alüminyum= 2,70
Hava= 1,29.10–3
Kloroform = 1,49
Azot= 1,25.10–3
Su (+4°C) = 1,00
Helyum= 1,78.10–4

9. Sınıf SDR Dikey Yayıncılık Fizik Ders Kitabı Sayfa 57 Cevabı ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
2
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!