Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
9. Sınıf Fizik SDR Dikey Yayıncılık

9. Sınıf Fizik Ders Kitabı Sayfa 63 Cevapları SDR Dikey Yayıncılık

9. Sınıf Fizik Ders Kitabı Cevapları SDR Dikey Yayıncılık Sayfa 63 ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

9. Sınıf Fizik Ders Kitabı Sayfa 63 Cevapları SDR Dikey Yayıncılık

Adezyon ve kohezyon etkisi aynı anda oluştuğu için sıvı tanecikleri bu kuvvetlerin etkisiyle farklı durumlar meydana getirmektedir. Örneğin adezyon etkisi kohezyon etkisinden büyük olan sıvılar cam boruda Görsel 2.37.a’daki gibi dururken, kohezyon etkisi adezyon etkisinden büyük olan sıvılar cam boruda Görsel 2.37.b’deki gibi şekil alır. Adezyon etkisi kohezyon etkisinden büyük olan su gibi sıvılar, yüzeye yapıştığı için ıslatma özelliğine sahiptir. Kohezyon etkisi adezyon etkisinden büyük olan cıva gibi sıvılar ise temas ettiği yüzeye yapışa- madığı için ıslatmayan sıvılardır. Suyun adezyon ve kohezyon etkileri sonucunda ortaya çıkan durumları inceleyelim.

Görsel 2.38’deki su örümceği suya batmadan su üzerinde yürüyebilmektedir. Aynı şekilde Görsel 2.39’daki kuru yaprağın bir kısmı suya batmadan su üzerinde sürüklenmektedir. Su yüzeyinin gergin bir zar gibi davranarak örümceğin ayaklarının suya batmasını engellediğini görüyorsunuz. Sıvıları oluşturan tanecikler birbirlerine çekim kuvveti uygulamaktadır. Görsel 2.40’ta gösterilen taneciklerin birbirine uyguladığı kuvvet, sıvının içindeki tanecikler üzerinde net bir kuvvet meydana getirmezken sıvı yüzeyindeki taneciklerde sıvı içine doğru net bir kuvvet oluşturur. Bu kuvvet sıvı yüzeyinin gerilmesine neden olur. Bu duruma yüzey gerilimi denir. Sıvı yüzeyine, yüzey geriliminden daha büyük bir kuvvet uygulanırsa cisimler sıvı içerisine batabilir. Su üzerinde yürüyen böcek ağırlığı ile bu kuvveti aşamadığı için suya batmadan su üzerinde hareket etmektedir.

  • CevapBu sayfada soru bulunmamaktadır.

9. Sınıf SDR Dikey Yayıncılık Fizik Ders Kitabı Sayfa 63 Cevabı ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!