Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
9. Sınıf Fizik SDR Dikey Yayıncılık

9. Sınıf Fizik Ders Kitabı Sayfa 77 Cevapları SDR Dikey Yayıncılık

9. Sınıf Fizik Ders Kitabı Cevapları SDR Dikey Yayıncılık Sayfa 77 ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

9. Sınıf Fizik Ders Kitabı Sayfa 77 Cevapları SDR Dikey Yayıncılık

1. Lunaparklarda eğlence amaçlı trenlerin yaptığı hareket çeşitleri nelerdir? Bu hareket çeşitlerine günlük yaşamdan başka örnekler veriniz.

  • Cevap: Lunaparklarda eğlence amaçlı trenler ileri bir noktaya doğru hareket etme, dönme ve dolanma hareketlerini yaparlar.  Arabanın tekerinin dönmesi, dönme dolapların dönmesi, atlı karıncaların dönmesi, topaçların dönmesi, salıncağın hareketi, beşiğin hareketi, duvar saatinin sarkacı örnek olarak verilebilir.

2. Stadyumda bulunan koşu pistlerinde tur atarak yarışan uzun mesafe koşucularının yer değişimleri, konumları, aldıkları yol, hız ve süratleri nasıl değişmektedir? Yorumlayınız.

  • Cevap:

Uzun mesafe koşuları mesafelerine göre üçe ayrılır:

3000 m.
➢5000 m.
➢ 10000 m. Koşusu

3000 m koşusu: Sporcu 400 m’lik  atletizm sahasının etrafından 7.5 tur koşar. Çıkışı 800 m de olduğu gibi yüksek çıkışla (ayaktan) gerçekleştirir. Dayanıklılık ve nefes kontrulu önemlidir. Sakin bir koşu gerçekleştiren sporcu yarışmanın sonlarına doğru hızını artırır.

5000 m koşusu: : Sporcu 400 m lik  atletizm sahasının etrafından 12.5 tur atar

 10000 m. Koşusu: Sporcu 400 m lik  atletizm sahasının etrafından 25 tur atar

Not: uzun mesafeli koşularda en başta koşan kişi kendisinden sonra gelen sporcuları 400 m lin saha içinde geçerse o sporcuya tur bindirmiş olur

3. Günlük yaşamda hangi kuvvetlerin etkilerini gözlemliyoruz? Örnek veriniz.

  • Cevap:

Hareket halindeki bir cismi durduran ya da duran bir cismi hareket ettiren etkiye kuvvet denmektedir. Aynı zamanda bir cismin şekil değişikliğine sebep olabilen bir etki olduğu da anlatılabilir. İnsanoğlu için önemli olan birçok farklı makineden ve farklı sistemlerin temelinde kuvvet yatar. Kuvvet ile beraber hareket eden tüm cisimler, görevini yerine getirmek için gerekli olan enerjiyi yaratır. Bu enerji ile beraber elde edilen güç üzerinden günlük yaşamda kullanılan pek çok unsur ortaya çıkar.

Bu etki aynı zamanda doğal yollarla da oluşabilmektedir. Örneğin rüzgar ile birlikte ya da yerçekimi ve daha birçok unsur üzerinden meydana gelebilir. Hatta doğal yollardan oluşan kuvvet etkisinin devamlı olarak sürdüğünü söylemek mümkündür. Bu etkiden enerji elde edilmesi yaşamın devam etmesi gibi durumlar söz konusudur.

4. Kuvvet ile hareket arasında nasıl bir ilişki vardır? Kuvvet hareket ilişkisine örnek olabilecek durumlara örnek veriniz?

  • Cevap: Bir cisme kuvvet uygulanırsa o cisim hareket eder. Ayrıca cisme uygulanan başka bir kuvvet onun hareketin yavaşlatabilir  veya tamamen durdurabilir. Cisimleri yavaşlatan, durduran veya harekete geçiren şey kuvvettir. Top sektiren çocuk kuvvet hareket ilişkisine örnek verilebilir.

5. Sürtünme kuvveti nedir? Günlük yaşantımıza yarar mı sağlar yoksa zarar mı verir? Örnek veriniz.

  • Cevap: Birbirlerine temas halinde bulunan iki cismin yüzeyleri arasındaki pürüzlülük sebebi ile oluşan kuvvete sürtünme kuvveti denir. Sürtünme kuvveti, yüzeylerin birbiri üzerinden kaymasını engelleyen bir kuvvettir. Sürtünme kuvveti yaşantımıza zarar vermez aksine hayatımızı kolaylaştırır. Günlük hayattan örnekler verecek olursak;

Kışın araba lastiklerinin buzda kaymaması için lastiklerin değiştirilerek daha tırtıklı olanlar tercih edilmesi
Bir dağcının dağa tırmanmak için; dağ ile arasındaki sürtünme kuvvetinden yararlanması
Arabaların asfalt ya da başka bir zeminde ilerlemesi ve frene bastığında durması
Yemek yerken kullandığımız tabak ya da bardağın masa üzerinde sabit durması
Kışın buzlu yolda kaymadan yürümemizi sağlayan kar ayakkabıları
Paraşüt ile atlayış yapan bir kişinin havanın sürtünme kuvvetinden yararlanarak yere inmesi
Deniz üzerinde sörf yapan birisinin sörf tahtası üzerinde durması
Çakmak ya da kibritten ateş çıkması
El ile kalem arasındaki sürtünme kuvveti sayesinde yazının yazılabilmesi, resim yapılabilmesi
Bir topun asfalt, kum ya da çim üzerinde bir süre yuvarlandıktan sonra hızının azalması ve durması

9. Sınıf SDR Dikey Yayıncılık Fizik Ders Kitabı Sayfa 77 Cevabı ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
1
love
0
happy
0
clap
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!