Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
9. Sınıf Kazanım Kavrama Testleri (Sözel)

9. Sınıf Kazanım Kavrama Testleri Cevapları Sayfa 47 (Sözel)

9. Sınıf Kazanım Kavrama Testleri Sayfa 47 Cevapları (Sözel) Meb Yayınları‘na ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

9. Sınıf Kazanım Kavrama Testleri Cevapları Sayfa 47 (Sözel)

1.
ERKEK: Biliyor musunuz, her yazarın bir yerde saklı bir konusu vardır. Bütün iş bulmaktır onu. Bir hamlede hem de. Onu buldu mu kurtulur ya da batar büsbütün. Benim konum da bu ışık, bu pencereydi. Öykümü bunun üstüne kurdum.
KADIN: Anladım. Siz, yazarsınız!
ERKEK: Belki de yazarım. Ama ömrümde bir satır olsun yazmadım. Yazmadığıma göre de bilinmez ki! Belki de yeryüzünün gelmiş geçmiş en büyük yazarı benim!
Bu parça aşağıdaki edebî türlerin hangisinden alınmıştır?

A) Tiyatro
B) Roman
C) Hikâye
D) Fabl
E) Masal

  • Cevap: A

2. Ahilleus: Demek sizin için zulmetmek töre?
Şeref, kılıç üşürmek ölülere?
Kıymak suçsuzlara, ağlaşanlara? Agamemnon, bu mu yücelik Hellas için? Nedir suçu kızların, kadınların bunda? Denenir mi kılıcı kahramanların, Çocukların, kadınların boynunda?
Asıl yiğitlik, o değil mi ki, insan Uzatsın yoksullara, bahtsızlara eliyle Kendi aşından, kendi azığından Ve yücelsin şereflerin, en güzeliyle?
Hayır, Agamemnon, ululuk değil dediğin! Ve bu değil şeref veren savaşlara! Yücelmez insanoğlu bastığı yerden Ateş yağdırarak başlara!
Bu metin aşağıdaki tiyatro türlerinden hangisinin özelliklerini taşımaktadır?

A) Skeç
B) Parodi
C) Dram
D) Trajedi
E) Vodvil

  • Cevap: D

3. Klasik komedyalar için aşağıdakilerden hangisi söylenemez?

A) Konular günlük yaşamdan alınır.
B) Üç birlik kuralına uyulur.
C) Kahramanlar sıradan insanlardan seçilir.
D) Her türlü olay sahnede canlandırılabilir.
E) Mensur biçimde sahnelenir.

  • Cevap: E

4. Tiyatro ve edebiyat, insanlık tarihi kadar köklü ve yaygın iki farklı sanat dalıdır. Amaçları aynı olsa da bu amaca ulaşmada kullanılan araçları, temel unsurları, mahiyetleri ve nitelikleri farklı iki sanat türü. Zira edebiyat bir anlat- ma/işitme sanatıdır, tiyatro ise doğrudan doğruya sahne sanatı/gösteri sanatıdır. Edebiyatın kendisinden beklenen estetik hazzı yaratabilmedeki tek vasıtası dil iken tiyatronunki dili kullanmakla birlikte- gösterme/sahnelemedir. Bu açıdan tiyatroda asıl olan dramatizasyon, edebiyatta ise dille ifadedir.
Bu parçanın konusu aşağıdakilerden hangisidir?

A) Tiyatronun önemi
B) Edebiyat ve tiyatronun ortak noktaları
C) Tiyatronun edebiyattan ayrılan yönü
D) Tiyatronun tarihî gelişimi
E) Tiyatronun yapı unsurları

  • Cevap: C

5.
OYA — (Sol kapıdan elinde bir kitapla girerek) Bonjur… HACI BEY — Kızım, sana beş yüz kere tembih ettim… Sabah şerifler hayrolsun demesini öğren artık. Burası Müslüman evi… Semt Sultanahmet. Pencereden başını uzatırsan bir tarafında Ayasofya’yı, öbür tarafında Sultanahmet Camiini görürsün. Bıktım bu senin züppeliğinden artık.
OYA — Dilim alışmış baba…
HACI BEY — Dilim alışmış baba… Dilin niçin “Sabah şeriflerin hayır olsun”a alışmamış da “Bonjur”a alışmış kızım? Babandan mı duydun, yoksa dedenden mi duydun? Bize Hacı Beyler diyorlar, anladın mı, Hacı Beyler… Sen Hacı Beylerin kızısın…
OYA — Ya sorma baba, o bir felâket,
HACI BEY — Bak yediği naneye. Felâket mi? Bir daha söyle bakayım.
Bu parçanın teması aşağıdakilerden hangisidir?

A) Kuşak çatışması
B) Ayrılık
C) Memleket sevgisi
D Dostluk
E) Mutluluk

  • Cevap: A

9. Sınıf Kazanım Kavrama Testleri (Türk Dili ve Edebiyatı, Tarih, Coğrafya, Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi, İngilizce) Sayfa 47 Cevabı ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!