Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
9. Sınıf Kimya Beceri Temelli Etkinlik

9. Sınıf Kimya Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Cevapları Sayfa 119

9. Sınıf Kimya Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Sayfa 119 Cevapları Meb Yayınları‘na ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

9. Sınıf Kimya Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Cevapları Sayfa 119

Aşağıda bir deneye ait işlem basamakları verilmiştir. Verilen basamakları sırasıyla uygulayınız.
1. Adım: Bir petri kabını yarısına kadar suyla doldurduktan sonra içerisine bir miktar sıvı deterjan ekleyerek bir çözelti elde ediniz.
2. Adım: Bir şırınga veya plastik pipet kullanarak yüzeyi tamamen kaplayan düzgün şekilli baloncuklar oluşturmak için çözeltiye hava üfleyiniz.
3. Adım: Yüzeyi kaplayan baloncuklar bir kafes modeli oluşturacaktır. Oluşturduğunuz metalik kafes modelini inceleyiniz.
2. Yönerge
Aşağıdaki soruları cevaplandırmak için oluşturduğunuz metalik kafes modelini kullanınız.

1.Oluşturduğunuz metalik kafes modelinizin ana parçalarını (metal katyonları, elektron denizi, metalik bağ) belirleyiniz.

  • Cevap: Petri kabının içindeki çözelti elektron denizini, yüzeydeki baloncuklarda metal katyonlarını temsil eder. Çözelti ve baloncuklar arasındaki çekim kuvveti ise metalik bağı sembolize eder.

2.Oluşturduğunuz metalik kafes modelinin içinde bir kalemi hareket ettirdiğinizde metallerin genel fiziksel özelliklerinden hangileriyle aralarında ilişki kurulabilir? Açıklayınız.

  • Cevap: Metal katyonları elektron denizi ile sarılı olduğu için bir dış kuvvet etkisi ile bazı katyonların yeri değiştirildiğinde hareketli elektronlar da katyonlarla birlikte kayar. Böylece elektron denizi atomların dağılmayıp yeni yerlerinde kalmalarını sağlar. Öğrenciler bir kalemi suyun içinde hareket ettirdiklerinde baloncukların su ile temasının kesilmediğini rahatça görebilirler. Metallerin dövülebilir, şekillendirilebilir olduğunu bu şekilde modeli kullanarak açıklayabilirler. Metallerde değerlik elektronlarının hareketli olması ve tüm yapıya dağılarak bir elektron denizi oluşturulması, metallere iletkenlik özelliği kazandırır. Modelimizde de deterjanlı çözelti hareket hâlindedir ve tüm yapıya dağılarak temsilî bir elektron denizi oluşturmaktadır.

9. Sınıf Meb Yayınları Kimya Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Sayfa 119 Cevabı ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!