Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
9. Sınıf Kimya Beceri Temelli Etkinlik

9. Sınıf Kimya Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Cevapları Sayfa 129

9. Sınıf Kimya Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Sayfa 129 Cevapları Meb Yayınları‘na ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

9. Sınıf Kimya Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Cevapları Sayfa 129

Zayıf etkileşimlerle ilgili verilen paragrafı okuyarak aşağıdaki soruları cevaplayınız.
Güçlü ve zayıf etkileşimler vücudumuzun kimyasında önemli rol oynar. Hücre çekirdeğindeki DNA molekülünü oluşturan kimyasal yapı taşları, güçlü kovalent bağlar tarafından bir arada tutulur. DNA çift sarmalının iki zincirini bir arada tutan zayıf hidrojen bağları DNA’nın kendini eşlemesi sırasında kolaylıkla açılır. Hücrede atomlar, iyonlar, su molekülleri, polar ve apolar moleküller arasında sürekli tepkimeler gerçekleşir. Hücre zarından kolaylıkla geçebilen Na+ iyonunun çok yoğun ortamdan az yoğun ortama taşınması ya da Na+ iyonunun bir protein molekülünün negatif kısmı ile etkileşime girmesi, hücrede gerçekleşen olaylara örnek olarak verilebilir. Canlılar, yaşamsal faaliyetlerini gerçekleştirebilmek için ise enerjiye (ATP) ihtiyaç duyarlar. ATP’nin eldesi besinlerin parçalanması ile sağlanır. Hücre solunumu sırasında glikoz molekülü oksijen ile yakılarak enerji elde edilir. Elde edilen bu enerji pek çok yaşamsal faaliyetin devam ettirilmesi için harcanır.

1.Yukarıda belirtilen tepkimeler sırasında gerçekleşen enerji değişiminin 40 kJ/molden küçük mü yoksa büyük mü olduğunu tahmin ediniz.

  • Cevap: Kimyasal yapı taşlarının bir araya gelerek DNA molekülünü oluşturması, Na+ iyonunun bir protein molekülünün negatif kısmı ile etkileşime girmesi, glikoz molekülünün oksijenle yakılarak enerji eldesi 40kJ/molden büyük enerji değişimine ihtiyaç duyabilir. DNA çift sarmalının iki zincirini bir arada tutan bağların açılması, Na+ iyonunun çok yoğun ortamdan az yoğun ortama taşınması 40kJ/molden küçük enerji değişimine ihtiyaç duyabilir.

2. Tepkimeler gerçekleşirken güçlü ve zayıf etkileşimlerden hangisi kopmuş ya da oluşmuştur?

  • Cevap: 40kJ/molden büyük enerji değişimine sahip tepkimelerde güçlü etkileşimler, 40kJ/molden küçük enerji değişimine sahip tepkimelerde zayıf etkileşimler kopmuş ya da oluşmuştur.

3. 40 kJ/mol’den büyük enerji değişimi gerçekleştiren olaylarda kesinlikle güçlü etkileşimler mi kopar? Araştırınız.

  • Cevap: Tepkimede alınan ve verilen enerji değerine bakılarak tepkimenin güçlü ya da zayıf etkileşim sonucunda gerçekleştiğini söylemek her zaman doğru değildir. Örneğin suyun sıvı hâlden gaz hâline geçişi sırasında 43,9kJ/mol’lük enerjiye ihtiyaç vardır fakat suyun hâl değişimi sırasında zayıf etkileşimler kopar.

9. Sınıf Meb Yayınları Kimya Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Sayfa 129 Cevabı ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!