Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
9. Sınıf Kimya Beceri Temelli Etkinlik

9. Sınıf Kimya Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Cevapları Sayfa 149

9. Sınıf Kimya Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Sayfa 149 Cevapları Meb Yayınları‘na ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

9. Sınıf Kimya Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Cevapları Sayfa 149

Öğrencilerden aşağıdaki yönergelerde belirtilen basit deneyleri evlerinde yapmaları ve deney sonuçlarım kaydederek bir sonraki derse getirmeleri istenir.
• Plastik bir bardağa yarısından fazla su doldurunuz ve bardağı dondurucuya koyunuz. Belirli aralıklarla bardaktaki değişiklikleri izleyiniz.
• Küçük bir cam şişenin tamamını su ile doldurup ağzını sıkıca kapatınız. Kapattığınız şişeyi bir poşet içine yerleştiriniz. Poşetin ağzını bağlayıp şişeyi dondurucuya koyunuz. Bir gece sonra poşeti açtığınızda gördüklerinizi kaydediniz.
Deneylerinizi tamamladıktan sonra aşağıdaki soruları cevaplayınız

1.Plastik bardaktaki su moleküllerinde donma yüzeyde mi, dipte mi gerçekleşmektedir?

  • Cevap: Plastik bardaktaki su moleküllerinde donma yüzeyde gerçekleşir.

2.Buz ve su aynı maddenin molekülleri olmasına rağmen buz neden yüzeyde, su neden altta yer alır?

  • Cevap: Buzdaki bir su molekülü, dört komşu su molekülü ile hidrojen bağı oluşturur. Bundan dolayı buzun hacmi artar, yoğunluğu azalır ve buz suda yüzer.

3. Su moleküllerinin bu özelliğinin canlılar için önemini araştırınız.

  • Cevap: Sıcaklık düştüğünde nehir ve göllerin yüzeyindeki su molekülleri buza dönüşür. Oluşan buz, suyun yüzeyinde yalıtımı sağlar ve suda yaşayan canlılar yaşamlarını sürdürebilir.

4. Suyun bu özelliğinin günlük hayatta oluşturduğu sıkıntılar var mıdır? Araştırınız.

  • Cevap: Donduğunda hacmi artan su, bulunduğu kabı patlatır. Bu yüzden kış aylarında araba radyatörlerine, güneş enerjilerinin su bulunan bölmelerine antifriz eklenerek hacim artışından dolayı oluşacak zarar engellenmeye çalışılır.

5. Bu deneyden su hakkında ne öğrendiniz? Su yerine başka bir sıvı kullansaydınız aynı sonucu elde eder miydiniz?

  • Cevap: Su dışında başka bir sıvı kullanılsaydı donma bardağın dibinden başlardı. Donduğunda hacmi azalan sıvı bulunduğu şişenin kırılmasına neden olmazdı.

Dört plastik bardağa su doldurunuz. Her bardağa sırayla limon suyu, şeker, tuz ve sirke ekleyiniz. Gözlemlerinizi kaydediniz. Deneylerinizi tamamladıktan sonra aşağıdaki soruları cevaplayınız.

1. Suyun iyi bir çözücü olması su moleküllerinin hangi özelliğinden kaynaklanmaktadır?

  • Cevap: Su molekülleri polardır ve hidrojen bağı yapar. Bu yüzden polar moleküller, iyonik maddeler ve hidrojen bağı içeren diğer moleküller için iyi bir çözücüdür.

2. Su iyi bir çözücü olmasaydı canlıların yaşamında ne gibi değişiklikler olurdu? Araştırınız.

  • Cevap: Su iyi bir çözücü olmasaydı topraktaki mineraller bitkilere ulaşamazdı. Denizin dibindeki canlılar, suda çözünmüş oksijeni ve karbondioksidi solunum ve fotosentez için kullanamazlardı. Vücudumuz için gerekli besinler taşınamaz, suda çözünmüş vücut atıkları terleme ile atılamazdı.

9. Sınıf Meb Yayınları Kimya Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Sayfa 149 Cevabı ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!