Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
9. Sınıf Kimya Beceri Temelli Etkinlik

9. Sınıf Kimya Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Cevapları Sayfa 169

9. Sınıf Kimya Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Sayfa 169 Cevapları Meb Yayınları‘na ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

9. Sınıf Kimya Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Cevapları Sayfa 169

Viskozite
Viskozite, bir sıvının akmaya karşı gösterdiği dirence denir. Viskozitesi büyük olan sıvıların akıcılığı daha azdır. Moleküller arası çekim kuvveti arttıkça sıvının viskozitesi artar. Aynı ortamda ve sıcaklıkta tabloda bazı sıvıların viskozite değerleri verilmiştir.
Atakan viskozite kavramını daha iyi anlamak için bir deney planlar. Aynı sıcaklıkta ve ortamda 100 mL’lik dört ayrı mezüre sırayla su, zeytinyağı, gliserin ve etil alkol koyar. Sıvı seviyeleri eşit olan mezürlerin her birine sırayla özdeş demir bilyeyi sıvı yüzeyinden yavaşça bırakır. Bırakma anından demir bilyenin mezürün tabanına değdiği ana kadar geçen süreyi kronometre ile kaydedip bu işlemi bütün sıvılara ayrı ayrı uygular. Yandaki görselde sıvı dolu mezür içerisine demir bilyenin bırakılması gösterilmiştir. Atakan bu işlemi dört sıvı için ayrı ayrı uygulayacaktır.

Viskozite ile ilgili verilen bilgilerden ve deneyden faydalanarak aşağıdaki soruları cevaplayınız.

1. Sıvı yüzeyinden bırakılan demir bilyelerin kabın tabanına varış sürelerini kıyaslayarak oluşacak farklılıkları nedeniyle açıklayınız.

  • Cevap: Kabın tabanına varış süreleri arasında gliserin > zeytinyağı > etil alkol > su ilişkisi vardır.

2. Demir bilyelerin tabana ulaşma sürelerinin eşit olması için neler yapılabilir?

  • Cevap: Sıvı sıcaklıkları değiştirilebilir.

3. Sıvıların akıcılıklarını karşılaştırınız.

  • Cevap: Sıvıların akıcılıkları arasında su > etil alkol > zeytinyağı > gliserin ilişkisi vardır.

9. Sınıf Meb Yayınları Kimya Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Sayfa 169 Cevabı ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!