Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
9. Sınıf Kimya Beceri Temelli Etkinlik

9. Sınıf Kimya Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Cevapları Sayfa 171

9. Sınıf Kimya Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Sayfa 171 Cevapları Meb Yayınları‘na ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

9. Sınıf Kimya Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Cevapları Sayfa 171

Bir sıvının akmaya karşı gösterdiği dirence viskozite denir. Viskozite moleküller arası kuvvetlerle ilgili bir özelliktir. Moleküller arası çekim kuvvetleri arttıkça viskozite büyür ve sıvılardaki akışkanlık azalır. Isıtılan sıvıların moleküllerinin kinetik enerjileri arttıkça moleküllerin arasındaki çekim kuvvetleri zayıflar ve viskoziteleri azalır. Doğrusal moleküllerin akış hızı açısal moleküllerden genellikle azdır.

Sıvıların viskozitesi ile ilgili aşağıdaki soruları cevaplayınız.

1. Su (H2O), etanol (C2H5OH) ve gliserin (C3H8O3) moleküllerinin molekül geometrilerini araştırarak bu sıvıların viskozitelerini büyükten küçüğe sıralayınız.

  • Cevap:

2. Su, etanol ve gliserinin viskozitelerinin farklı olmasının nedeni sizce ne olabilir?

  • Cevap: Üç molekülde hidrojen bağları etkindir. Gliserinde 3 tane -OH olduğu için moleküller arası etkileşim en büyüktür. Suyun açısal molekül akıcılığı fazla viskozitesi düşüktür.

3. Moleküllerin doğrusal ya da açısal olması viskoziteyi nasıl etkiler?

  • Cevap: Moleküller arası çekim kuvvetleri arttıkça sıvıların viskozitesi artar, akışkanlığı azalır. Moleküller arası kuvvetlerin dışında molekül geometrisi viskoziteye etki eder. Suyun kaynama sıcaklığı 100 oC, etanolün kaynama sıcaklığı 78 oCdir. Su ve etanolde moleküller arası hidrojen bağları vardır. Suyun açısal olması viskoziteyi azaltır.

Viskozite ile ilgili bilgileri dikkate alarak aşağıdaki soruları cevaplayınız.

Yaz aylarında asfalt yolların kayganlaşmasının nedeni nedir?

  • Cevap: Sıcaklık arttıkça viskozite azalır, asfaltın akıcılığı artar.

9. Sınıf Meb Yayınları Kimya Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Sayfa 171 Cevabı ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!