Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
9. Sınıf Kimya Beceri Temelli Etkinlik

9. Sınıf Kimya Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Cevapları Sayfa 200

9. Sınıf Kimya Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Sayfa 200 Cevapları Meb Yayınları‘na ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

9. Sınıf Kimya Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Cevapları Sayfa 200

Saf bir gazın taneciklerinin kendi aralarındaki çarpışmalarda gazın özelliklerinde nasıl bir değişim meydana gelir? Açıklayınız.

  • Cevap: Gaz taneciklerinin hızları değişmezken hareket yönleri değişir.

Tüplü dalış, bir dalgıcın basınçlı hava deposu şeklinde kendi solunum gazını taşıdığı bir su altı dalış şeklidir. Gazlar, maddenin diğer hâllerinden farklı olarak kabın şeklini alarak hacmini dolduracak şekilde davrandığından sıkıştırılabilir. Böylece nispeten büyük miktarda gaz küçük bir kaba doldurulabilir.
Tüplü dalış, dünyanın her yerinden birçok insan tarafından yapılmaktadır. Tüplü dalışta kullanılan tüpte 3000 psi hava vardır. Bir regülatör yardımıyla solunan hava atmosfer basıncına eşit hâle getirilerek dalgıç tarafından solunması sağlanır. Açık havada insan vücudunda oksijen gazı hücreler tarafından kullanılırken azot gazını vücut kullanmadığı için dışarı verir. Bununla birlikte, su altında vücut üzerine etki eden yüksek basınç nedeniyle azotun dokulardan hızlı bir şekilde temizlenmesi gerçekleşmez ve dokularda azot birikir. Dalış ne kadar derin olursa bu sorun o kadar artar. Dalgıç hızlı bir şekilde yüzeye çıkmak zorunda kalırsa azot, dokulardan çok hızlı bir şekilde ayrılmaya başlar ve insan vücudunda çeşitli rahatsızlıkların ortaya çıkmasına neden olur.

1. Tüplü dalışta gazların hangi özelliğinden yararlanılmaktadır?

  • Cevap: Sıkıştırılabilme özelliği.

2. Yukarıdaki metin yardımıyla gazların sahip olduğu hangi özelliklerden söz edebiliriz?

  • Cevap:

• Sıkıştırılabilme özelliği
• Bulunduğu kabın hacmini almak
• Bulunduğu kabın şeklini almak
• Basıncın yüksek olduğu ortamda daha çok çözünme
• Moleküller arası boşluğun fazla olması.

3. Dalgıçların hızla yüzeye çıkmalarında ortaya çıkabilecek olumsuzlukların neler olduğunu araştırarak bu durumun gazların hangi özelliğiyle ilişkili olduğunu yazınız.

  • Cevap: Eklemlerde kızarıklık, kaşıntı, mide bulantısı, baş dönmesi, kas ağrıları, kusma, halsizlik, göğüs ağrısı, yön kaybı, görme ve işitme bozuklukları ve su altındaki yüksek basınç nedeniyle fazlaca çözünmüş gazların (azot gazı) yüzeye çıkışta azalan basınç sebebiyle kanı hızlı terk etmesi sırasında kabarcıklar oluşturarak kanın akış hızını etkilemesi ile ortaya çıkan vurgun tehlikesi sayılabilir.

4. İnsanların tüplü alışta vurgun olayına maruz kalmamaları için alınması gereken tedbirler sizce neler olabilir?

  • Cevap: Dalışı doğru planlamak, dalış için uygun derinlik süre limitine uymak ve doğru çıkış prosedürlerine uymak gerekir.

9. Sınıf Meb Yayınları Kimya Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Sayfa 200 Cevabı ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!