Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
9. Sınıf Kimya Beceri Temelli Etkinlik

9. Sınıf Kimya Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Cevapları Sayfa 46

9. Sınıf Kimya Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Sayfa 46 Cevapları Meb Yayınları‘na ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

9. Sınıf Kimya Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Cevapları Sayfa 46

Atom modellerini gösteren aşağıdaki şekilleri inceleyerek soruları cevaplayınız.

1. Thomson atom modeli ileri sürüldükten sonra Dalton atom modeli geçerliliğini yitirmiştir. Sizce Dalton atom modelinin geçerliliğini yitirmesinin sebepleri neler olabilir?

  • Cevap: Dalton, atomları içi dolu kürelere benzetmiştir. Dalton atom modelinde proton ve elektronlar henüz keşfedilmediği için yer almamakta, dolayısıyla proton ve elektronun keşfinden sonra Thomson’ın atom modelini önermesi ile geçerliliğini yitirmiştir.

2. Alfa parçacıkları saçılma deneyinin sonucunda Rutherford, hangi verilere göre atom modelini geliştirmiştir? Deney sonuçlarına göre açıklayınız.

  • Cevap: Gözlem sonucuna göre pozitif yüklü taneciklerin büyük bir kısmının levhadan hiç sapmadan geçmesi ile atomun büyük kısmının boşluktan oluştuğunu söylemiştir. Alfa taneciklerinin çok az kısmının altın levhaya çarparak geri dönmesi sonucu pozitif yüklü taneciklerin atomun merkezinde çok küçük bir hacimde toplandığını söyleyerek buna çekirdek ismini vermiştir. Atomda pozitif yüklü tanecikler kadar elektronun, çekirdeğin etrafında bulunduğunu söylemiştir.

3.Rutherford’un atom modeli önemli bir sorunu çözümsüz bırakıyordu: Atom kütlesiyle ilgili yapılan çalışmalarda, hesaplanan kütle değeri ile atomun yapısındaki protonların toplam kütlesi arasında büyük farklılıklar olduğu belirlenmişti. Sizce bu farklılık neden kaynaklanmış olabilir? Açıklayınız.

  • Cevap: Rutherford, yaptığı deneyde çekirdekte bulunan temel taneciklerden protonun varlığını açıklarken nötronların varlığını açıklayamamıştır. Atomun kütlesinde meydana gelen bu farklılık, nötronların varlığından kaynaklanmaktadır.

4.Atomun yapısını açıklamak için Güneş sistemi model olarak alınırsa atomun yapısı ile Güneş sistemi arasında ne gibi benzerlikler ve farklılıklar görülür? Sizce Güneş sistemi modeli, araştırdığınız bilim insanlarından hangisinin modeline daha çok benzemektedir?

  • Cevap:

Benzerlikler: Atomun merkezinde proton ve nötron varken Güneş sisteminin merkezinde Güneş bulunur. Atomun çekirdeğinin etrafında elektronlar dolanırken Güneş sisteminde Güneş’in etrafında gezegenler dolanır.
Farklılıklar: Atomun merkezindeki proton ve nötron sabittir fakat Güneş hareketlidir. Elektronların etrafında başka bir şey yoktur. Fakat gezegenlerin etrafında uydular bulunmaktadır. Güneş modeli Rutherford’un atom modeline daha çok benzemektedir.

5.X-ışınlarının oluşumunu Bohr atom modeliyle ilişkilendirerek açıklayınız ve X-ışınlarının günlük hayatta kullanım alanlarına örnekler veriniz.

  • Cevap: Bohr atom modeline göre atoma dışarıdan enerji verildiğinde elektronun enerjisi artarak yörüngesi değişir bu olaya uyarılma denir. Uyarılmış elektron temel hale dönerken yörüngeler arasındaki enerji farkına denk bir enerjiyi foton olarak yayar. Bu olaya temel hale dönme dedir. X ışınlarının oluşması da uyarılmış elektronun temel hale dönmesi sırasında oluşur. Bu olaya röntgen ışınları, LASER ışınları, havai fişekler örnek verilebilir.

6.Atomun yapısı ile ilgili çalışmaların evrenin yapısının anlaşılmasına katkısı hakkında ne düşünüyorsunuz?

  • Cevap: Atom ile ilgili yapılan çalışmalar sonucunda atom altı parçacıklar olan proton, nötron ve elektronlar keşfedilerek maddelerin yapısı aydınlatılmaya başlanmıştır. Atom altı parçacıkların keşfedilmesi diğer bilimlerin de önünü açarak araştırmalara yön vermiştir.

9. Sınıf Meb Yayınları Kimya Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Sayfa 46 Cevabı ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!