Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
9. Sınıf Kimya Beceri Temelli Etkinlik

9. Sınıf Kimya Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Cevapları Sayfa 7

9. Sınıf Kimya Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Sayfa 7 Cevapları Meb Yayınları‘na ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

9. Sınıf Kimya Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Cevapları Sayfa 7

Kimya tarihinde adı sıkça geçen kimya bilimine katkıda bulunmuş bazı düşünür ve bilim insanlarının isimleri ve yaptığı çalışmalar aşağıda verilmiştir. Düşünür ve bilim insanları ile ilgili aşağıda verilen bilgileri okuyarak soruları cevaplayınız.

Empedokies: Dört Öge Kuramını ortaya atan ilk düşünürdür. Empledoklese göre canlılık; canlının
katı kısımlarını oluşturan toprak, sıvı kısımlarına oluşturan su, solumayı sağlayan hava ve canlılığın özü olan ruhu oluşturan ateştir.

Demokritos: Atom kavramını, maddenin en küçük ve bölünemeyen eşit nicelikli tanecikleri olarak
tanımlamıştır. Su ve demir atomları gerçekte birbirinin aynısıdır. Su atomları pürüzsüz ve yuvarlak olduğundan birbiri üzerine kenetlenemez ve birbiri üzerinden kayar. Oysa demir atomları sert, sivri, pürüzlü olduklarından birbirine yapışır ve sert bir cisim oluşturur.

Aristo: Elementleri ikişer ikişer karşılıklı olarak birbirinin zıttı olan dört özellikle (sıcak, soğuk,
ıslak, kuru) ilişkilendirmiştir. Dört elementin özelliklerini hava; sıcak-ıslak, ateş; sıcak-kuru, su; soğuk-ıslak, toprak; soğuk-kuru olarak eşleştirmiştir.
Cabir Bin Hayyan: îlk laboratuvarı kurmuştur. Deneylerde kullanılan bazı aletleri tasarlayıp nasıl kullanılacağını açıklamıştır. îmbik aletini kullanarak esans ve bazı asitleri elde etmiştir. Kıbrıs taşı, zaç yağı, vitriol ve tuz ruhu gibi maddeleri elde etmiştir.

Ebubekir er-Razi: Büyük hekim ve simyacı olup kimya alanındaki tecrübesini ve bilgilerini tıp alanında kullanmıştır. îlk kez çiçek ve kızamık hastalıklarının tedavisini sağlamıştır. Kostik sodayı, gliserini ve formik asidi elde etmiştir.
Robert Boyle: Elementleri maddenin parçalanamayan yapı taşları olarak tanımlamıştır. îlk kez element ve bileşiğin doğru tanımını yapmıştır. Buna göre element bir özellik değil, kendinden başka elementlere ayrılamayan bir maddedir. Tüm bileşikler, elementlerin birleşmesinden oluşur.
Antoine Laurent de Lavoisier: Kütlenin Korunumu Yasasını bulmuştur. Bu yasayı “Madde yoktan var, vardan yok edilemez.” sözleriyle açıklamıştır. Modern kimyanın kurucusu olarak bilinir.

Tarihte ilk laboratuvarı Cabir Bin Hayyan kurmuştur. Cabir Bin Hayyan’ın laboratuvar kurmasının bilimsel gelişmelere nasıl bir katkısı olmuştur? Açıklayınız.

  • Cevap: Laboratuvarlar, bilimsel düşünme sürecini anlamada ve öğrenmede en önemli araçlardan biridir. Bilimsel verilerin denenerek verimli bir şekilde çalışılmasına katkı sağlar. Laboratuvarlar olmasaydı bilimdeki gelişmeler çok daha uzun süreler alırdı.

9. Sınıf Meb Yayınları Kimya Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Sayfa 7 Cevabı ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!