Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
9. Sınıf Kimya Pasifik Yayınları

9. Sınıf Kimya Ders Kitabı Sayfa 115 Cevapları Pasifik Yayınları

9. Sınıf Kimya Ders Kitabı Cevapları Pasifik Yayınları Sayfa 115 ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

9. Sınıf Kimya Ders Kitabı Sayfa 115 Cevapları Pasifik Yayınları

Karbon dioksit Molekülü (CO2)
Karbon son katmanındaki 4 elektronu, 2 oksijen atomunun ikişer elektronu ile ortaklaşa kullanarak polar kovalent bağ yapar. Ancak molekülde elektron yoğunluğu dengeli dağıldığı için molekül apalordır

Bir moleküldeki bağ polar olduğu hâlde molekülün kendisinin apolar olabileceğini gördünüz. Peki, bir molekülde bağ ya da bağlar apolar olduğu hâlde molekül polar olabilir mi? Neden?

Bağ Polarlığı – Molekül Polarlığı

Bağ polarlığı ile molekül polarlığının farklı kavramlar olduğunu önceki örneklerden öğrendiniz. HF gibi iki farklı atomdan oluşan moleküllerde bağ da molekül de polardır. Başka bir deyişle molekülde birbirinin etkisini götürmeyecek şekilde ö- ve 8+ kutuplanma olur. İkiden fazla atom içeren CO2 gibi moleküllerde bağlar (Şekil 3.3.11, Şekil 3.3.13, Şekil 3.3.14), polar olurken molekül, apolar olabilir. Bunun nedeni elektronların molekülde yük yoğunluğu oluşmayacak şekilde dengeli (simetrik) dağılmasıdır. CO2 molekülünde C ve O farklı atomlar olduğu için C ve O arasındaki bağ polardır. Ancak molekülde atomlar, elektron yük dağılımı dengeli olacak şekilde konumlanmıştır. Böylece molekül, apolar olur.

Bağı polar olup molekülü apolar olan maddelere CG4, BH3, CH4 da örnek verilebilir. H2O’da ise O ve H arasındaki bağ polardır. Su molekülünde elektron yoğunluğu dengeli (simetrik) dağılmamıştır. Molekülde kısmi ö- ve 8+ yük yoğunluğu oluşur. Böylece molekül de polar olur. H2O, polar bir moleküldür. Molekülleri polar olan maddelerin kendileri polar madde, apolar olanlar da apolar madde olarak ifade edilir. Başka bir deyişle “polar madde” ifadesi ile o maddenin moleküllerinin polar olduğu kastedilir. Molekülü oluşturan atomlar arasındaki kovalent bağın polarlığı kastedilmez. Aynı durum “apolar madde” ifadesi için de geçerlidir. Örneğin “Su, polar bir maddedir.” denildiğinde moleküllerinin de polar olduğunu ifade etmiş oluruz. H2O gibi NO2, NH3, C2H5OH, CHG3, H2SO4, H2S, CH3COOH, C12H22O11 molekülleri de polardır. Bağları apolar olan bir molekül polar olamaz. Bağları apolar olan moleküllerin kendisi de apolardır. Görüldüğü gibi polar (kovalent) bağ, polar molekül, polar madde, apolar (kovalent) bağ, apolar molekül, apolar madde kavramları farklıdır. Birbirine karıştırılmadan kullanılmalıdır.

  • CevapBu sayfada soru bulunmamaktadır.

9. Sınıf Pasifik Yayınları Kimya Ders Kitabı Sayfa 115 Cevabı ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
26
angry
2
clap
2
love
2
unlike
1
sad
0
happy
0
confused

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!