Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
9. Sınıf Kimya Pasifik Yayınları

9. Sınıf Kimya Ders Kitabı Sayfa 121 Cevapları Pasifik Yayınları

9. Sınıf Kimya Ders Kitabı Cevapları Pasifik Yayınları Sayfa 121 ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

9. Sınıf Kimya Ders Kitabı Sayfa 121 Cevapları Pasifik Yayınları

ZAYIF ETKİLEŞİMLER

Helyum ve karbon dioksit gaz; buna karşın iyot ve şeker katı; su ve etil alkol ise sıvı hâldedir. Neden? Gerek havadaki su buharı gerek buz gerekse göldeki su aynı maddenin (suyun) farklı fiziksel hâlleridir. Suyun bu farklı fiziksel özelliklerine rağmen kimyasal özellikleri aynı mıdır? Neden? Su damlasında su moleküllerini bir arada tutan nedir? Su gibi oda sıcaklığında sıvı olan birçok madde genellikle moleküler yapılıdır (Kovalent bağa sahiptir.). Molekül içindeki atomları bir arada tutan kovalent bağ; molekülün geometrik şeklinden, bağ enerjisinden ve kimyasal özelliğinden sorumludur. Ancak molekül yapılı katı ve sıvıların fiziksel özellikleri, molekülleri arasında oluşan zayıf etkileşimler ile ilgilidir.

Gaz maddelerin molekülleri arasında da zayıf etkileşimler var mıdır? Gazlar sıvılaştırıldıklarında ya da katı hâle geldiklerinde molekülleri arasında etkileşim olmalıdır. Bu etkileşim nasıl oluşur?

  • Cevap: Evet zayıf etkileşimler vardır. Madde katıdan sıvıya geç­tiğinde molekülleri arasındaki zayıf etkileşim azalır. Sıvıdan gaza geçtiğinde ise zayıf etkileşim kalmaz. Tersi durumda da örneğin gazdan sıvıya geçişte, zayıf etkileşim oluşur.

Bakır (II) sülfat ve sodyum nitrat suda çözünürken yağ neden suda çözünmez?

  • Cevap: Yağ molekülleri karbon ve hidrojen atomlarından oluşur. Bu atomlar arasındaki bağların polaritesi çok azdır. Su molekülleri ya moleküllerini çekmez bu nedenle yağ suda çözünmez.

9. Sınıf Pasifik Yayınları Kimya Ders Kitabı Sayfa 121 Cevabı ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
2
unlike
1
love
1
confused
0
happy
0
clap
0
sad
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!