Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
9. Sınıf Kimya Pasifik Yayınları

9. Sınıf Kimya Ders Kitabı Sayfa 129 Cevapları Pasifik Yayınları

9. Sınıf Kimya Ders Kitabı Cevapları Pasifik Yayınları Sayfa 129 ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

9. Sınıf Kimya Ders Kitabı Sayfa 129 Cevapları Pasifik Yayınları

Bilimsel bilgi birikimi ile ilgili sorun yaşamıyordu ancak uyum sorunu yaşıyordu. İngilizce öğrenmesine rağmen yaşadığı sosyal sorun nedeniyle Savur’a dönme ve doktorluk yapma kararı aldı. Ancak aklı hâlâ ABD’de bilimsel çalışma yapmaktaydı. DNA onarımını keşfeden Stan Rupert ile çalışmak istiyordu. Teksas Üniversitesine gitti. Ancak Rupert, Sancar’a finansal destek sağlayamıyordu. Sancar için sorun değlidi, zaten çok çalışıyordu, labo- ratuvarda yaşıyordu. Hatta laboratuvarda yangın hortumlarıyla duş alıyordu ve bir gece nöbetçilere yakalandı. Böyle geçen altı aydan sonra bir arkadaşının odasına geçen Sancar’a kısa bir süre sonra da burs desteği geldi. Onu hiçbir şey bilim insanı olma, bilimsel araştırma yapma yolundan ayırmadı. Doktora eğitimini Teksas Üniversitesinde tamamladı. Bu arada moleküler biyoloji alanında araştırmacı olan eşi Gwendolyn Boles ile tanışmıştı. Eşi New York’ta bir laboratuvarda iş bulmuş ancak Sancar’a New York’ta araştırma yapmak için bir kapı açılmamıştı. Bunun üzerine Sancar, Yale Üniversitesine onarım genlerinin klonlanması konusunda çalışan Dean Rupp’ın yanına gitti. Gene burs imkânı yoktu. Bu nedenle araştırmalarını sürdürürken aynı zamanda laboratuvar teknikeri olarak çalışmak zorundaydı. Burada yapacağı çalışmalar onu Nobel Ödülü’ne götürecekti.

Aziz Sancar, karşılaştığı tüm zorluklarla büyük bir sabırla mücadele etti. Çok çalıştı, çok okudu. Bilimsel bilgi birikimini geliştirirken önce basit deney düzenekleriyle başladı işe. Laboratuvarda yaşadı. Vazgeçmesini söyleyenlerle de karşılaştı. Sancar hep emek verdi. Bilimsel çalışmalarını DNA onarımı üzerine yoğunlaştıran Sancar, ilk keşfini henüz doktora öğrencisiyken yaptı. Maxicell (büyük hücre) olarak adlandırdığı bu yöntem, genetik mühendisliğinin temel yöntemlerinden biri oldu. DNA onarımında görevli enzimleri saflaştırmak için keşfettiği bu yöntem, pek çok araştırmacı tarafından, pek çok proteinin saflaştırılması için kullanılıyor. Aziz Sancar, bakterilerde UV ışımadan hasar görmüş DNA’yı onaran fotoliyaz enzimini kodlayan geni klonlamayı yani genomdan ayrı olarak elde etmeyi başardı. Bakterideki fotoliyazın DNA’yı onarma mekanizmasını açıklığa kavuşturdu. Aziz Sancar bunlardan başka; nükleotid kesip çıkarma mekanizmasını açıklaması, protein DNA bağlanmasında moleküler ara bulucuyu keşfetmesi, kriptokrom ve biyolojik saat konusunda keşifleri ile bilime katkı sağlamıştır. DNA onarımının mekanizmalarıyla ilgili araştırmalarından dolayı 2015 yılında Nobel Kimya Ödülü’ne layık görülmüştür.

Ödül konuşmasında “Ne yaparsanız, iyi yapmaya çalışın, çalışmadan olmaz. Bu, vatan borcudur.” demiştir. Kendisiyle yapılan röportajlarda ise “Biz Türkler her şeyi yaparız, her şeyi başarırız. Tüm insanlar eşittir. Ancak biz çalıştığımız ve ürettiğimiz sürece üstün olacağız. Bana özgüveni, Cumhuriyet ve Türkiye’de aldığım eğitim verdi. İstanbul Tıp Fakültesini birincilikle bitirmiştim. Amerika’ya gittiğimde bu nedenle üstün tavırlarım vardı. Bunalıma girdim. Bu işler (bilimsel çalışmalar) zaman alıyor. Fotoliyaz enzimin çözümü 35-40 yıl aldı. Sabırlı olmak lazım. Çok çalışıp inatçı olmak ve yenilmeyi kabul etmemek lazım.” diyerek sabırla çalışmanın önemini vurgulamıştır.

Aziz Sancar aldığı Nobel Ödülü ve sertifikasını Anıtkabir’e takdim etmiştir. Bununla ilgili duyguları sorulduğunda “Burada cumhuriyet tarihinin bir müzesi (Atatürk ve Kurtuluş Savaşı Müzesini kastedmektedir.) var. Bu müzeye ben de bir halka kattım. Bu, cumhuriyet devrimlerinin bir halkasıdır. Her zaman söylerim. Cumhuriyet devrimleri- ne, Atatürk’e ve Atatürk’ün silah arkadaşlarına olan borcumu ödedim. ” demiştir.
Aziz Sancar Nobel Ödülünden aldığı parayı Amerika’ya öğrenim için giden öğrencilerin kendisinin yaşadığı sorunları yaşamaması için eşiyle beraber kurduğu Aziz ve Gwen Sancar Vakfına bağışlamıştır. Ayrıca kurduğu Caroline Türk Evi hem yurt hem Türk kültürünü tanıtan bir kültür evi niteliğindedir. Bir röportajında “Türk Bayrağı benim için çok önemlidir. Ben bu bayrak burada (Türk Evi) salınsın istedim.” demiştir.
Aziz Sancar’la ilgili röportaja aşağıdaki kaynaktan ulaşabilirsiniz.

  • CevapBu sayfada soru bulunmamaktadır.

9. Sınıf Pasifik Yayınları Kimya Ders Kitabı Sayfa 129 Cevabı ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
1
confused
1
sad
1
unlike
1
angry
0
happy
0
clap
0
love

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!