Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
9. Sınıf Kimya Pasifik Yayınları

9. Sınıf Kimya Ders Kitabı Sayfa 133 Cevapları Pasifik Yayınları

9. Sınıf Kimya Ders Kitabı Cevapları Pasifik Yayınları Sayfa 133 ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

9. Sınıf Kimya Ders Kitabı Sayfa 133 Cevapları Pasifik Yayınları

KİMYASAL DEĞİŞİM

Maddelerin yapısında (kimliğinde) meydana gelen kalıcı değişmelere kimyasal değişim denir. Demirin paslanması, odunun yanması, elmanın çürümesi bunlara örnektir. Kimyasal değişimler sonucunda yeni maddeler oluşur. Yeni maddelerin oluşumu kimyasal türlerin (atom, molekül, iyon) oluşturduğu bağların (iyonik, kovalent, metalik) kopması ve yeni tür bağların oluşması ile gerçekleşir. Oluşan yeni maddelerin kimyasal özellikleri de bu nedenle farklıdır. Diğer bir ifadeyle kimyasal değişim sonucunda, maddenin kimyasal özelliği değişir. Kimyasal değişimlerde değişimin geriye döndürülmesi yani oluşan maddelerden değişim öncesi maddelerin tekrar elde edilmesi ancak başka bir kimyasal değişimle olabilir. Geriye döndürülmesi mümkün olmayan kimyasal değişimler de vardır. Örneğin odunun yanması sonucu oluşan maddelerden yeniden odun oluşturamazsınız  Yanma sonucu maddenin kimliğinde değişiklik meydana gelmiştir.

Sınıf Dışı Gözlem

Çevremizdeki olaylardan kimyasal değişime örnekler bulalım. Bu olayların fotoğraflarını çekerek bir sunum hazırlayalım ve bunu sınıfta arkadaşlarımızla paylaşalım.

  • Cevap: Kimyasal değişim, bütün maddeler atom veya molekül dediğimiz küçük taneciklerden oluşur. Maddelerin atom veya molekül yapılarıyla ilgili özelliklere kimyasal özellikler denir. Yanma, çürüme, paslanma, bileşik yapma gibi özellikler kimyasal özelliklerdir. Kimyasal değişimde maddenin aynı zamanda molekül yapısı da değişir. Kimyasal değişimde maddenin geri dönüşümü olmaz. Buna bağlı olarak bu özelliklerde meydana gelen değişmelere de kimyasal değişmeler denir. Kısaca maddenin iç yapısında meydana gelen değişmeler kimyasal değişmelerdir. Kimyasal değişimin ardından maddenin hem iç yapısı hem de dış yapısı değişir.

Demirin paslanması
Odun yanması
Yiyeceklerin vücut içerisinde ki metabolizması
Asit ve bazın karıştırılması (HCl ve NaOH karıştırmak gibi)
Bir yumurtanın pişirilmesi
Karbonat ve sirkeyi karıştırmak. Reaksiyon sonunca açığa karbondioksit gazı çıkar.
Kek pişirmek
Bir metalin elektrokaplanması
Kimyasal pil kullanımı
Havai fişek patlaması
Muzun çürümesi
Sütün ekşimesi

9. Sınıf Pasifik Yayınları Kimya Ders Kitabı Sayfa 133 Cevabı ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
5
angry
1
love
0
happy
0
clap
0
confused
0
sad
0
unlike

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!