Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
9. Sınıf Kimya Pasifik Yayınları

9. Sınıf Kimya Ders Kitabı Sayfa 135 Cevapları Pasifik Yayınları

fizikselkimyasal9. Sınıf Kimya Ders Kitabı Cevapları Pasifik Yayınları Sayfa 135 ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

9. Sınıf Kimya Ders Kitabı Sayfa 135 Cevapları Pasifik Yayınları

ÖĞRENDİKLERİMİZİ UYGULAYALIM

1- Kimyasal değişim sırasında güçlü etkileşimler nasıl değişir?

  • Cevap: Atomlar arasındaki kimyasal bağlar güçlü bağlardır ve güçlü etkileşimlerdir. Bu bağların kopması ve yeni bağların oluşması atomlar arasında gerçekleşen elektron alışverişleri veya elektron ortaklaşması sonucu gerçekleşir.

2- Aşağıdakilerden hangileri kimyasal, hangileri fiziksel değişimdir? Neden? Kanıtlarınızı yazınız.

  • Cevap:

Kimyasal Değişimler: a, d, e, f, g, h, i
Fiziksel Değişimler: b, c, ı, j

3- Bir arkadaşınız çaydanlıkta kaynayan suyun buharlaşmasının kimyasal değişim olduğunu belirtmektedir. Kanıt olarak da çok fazla ısıttığımız için suyun kaynadığını, bu durumda su moleküllerindeki güçlü bağların (kovalent bağın) kopmuş olması gerektiğini söylemektedir. Arkadaşınızın düşüncesi ve kanıtı doğru mudur? Doğru değil ise karşıt kanıt olarak ne söyleyebilirsiniz? Kanıtınızı nasıl bir deneyle desteklersiniz?

  • Cevap: Bu düşünce yanlıştır. Ortada sadece bir hal değişimi vardır. Sıvı haldeki su ısıtılınca bağlar zayıflayıp kopuyor ve gaz haline geçiyor ancak bu buhar soğuduğu anda tekrardan eski haline gelerek sıvı hale geçiyor. Bu durumu laboratuvar ortamında basit bir ocak, beherglas, su ve bir kapakla ispat edebiliriz. beherglasa su konulur ve ocağın üzerine yerleştirilip ısıtılır. Üzerine bir kapak konulan beherglas su buharlaştıkça kapakta su damlacıkları oluşur bu durum açıkladığımız tezi kanıtlar.

4- Günlük yaşamda en çok karşılaştığınız fiziksel ve kimyasal değişime ikişer örnek veriniz. Bunların neden fiziksel ve kimyasal değişim olduklarını açıklayınız.

  • Cevap:

Fiziksel Değişimler

Günlük yaşamdan kağıdın yırtılması, tebeşirin kırılması ve mumun erimesi olayı örnek olarak verilebilir. Fiziksel değişmeler sonucunda yeni maddeler oluşmaz. Yalnızca maddenin renk, şekil, büyüklük gibi özellikleri değişir. Verdiğimiz örneklerde de maddelerin şekli değişmiştir.

Kimyasal Değişimler

Günlük yaşamdan kağıdın yanması, ekmeğin küflenmesi, sütün ekşimesi, yumurtanın bozulup çürümesi olayı örnek olarak verilebilir. Kimyasal değişimde maddenin aynı zamanda molekül yapısı da değişir. Kimyasal değişimde maddenin geri dönüşümü olmaz. Buna bağlı olarak bu özelliklerde meydana gelen değişmelere de kimyasal değişmeler denir.

5- Aşağıda verilen değişimlerden hangileri fiziksel, hangileri kimyasaldır?

  • Cevap:

a) H2(g) + 436 kJ/mol 2H(g) kimyasal
b) O2(g) + 498 kJ/mol 2O(g) ➜ kimyasal
c) Br2(s) + 31 kJ/mol Br (g) ➜ fiziksel
d) Cl2(s) + 17,6 kJ/mol Cr (g) fiziksel

9. Sınıf Pasifik Yayınları Kimya Ders Kitabı Sayfa 135 Cevabı ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
73
clap
14
unlike
13
love
5
sad
5
angry
4
confused
3
happy

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!