Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
9. Sınıf Kimya Pasifik Yayınları

9. Sınıf Kimya Ders Kitabı Sayfa 148 Cevapları Pasifik Yayınları

9. Sınıf Kimya Ders Kitabı Cevapları Pasifik Yayınları Sayfa 148 ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

9. Sınıf Kimya Ders Kitabı Sayfa 148 Cevapları Pasifik Yayınları

Havadan Azot ve Oksijen Gazlarının Eldesi

Hava bir gaz karışımıdır. Bu karışımın büyük kısmı da azot, oksijen ve argon gazından oluşur. Bu gazlar sanayide kullanılır. Örneğin azot, kolay tepkime vermediğinden koruyucu atmosfer oluşturmak için patates cipsi paketlerinin içinde ayrıca amonyak, ilaç vb. elde edilmesinde kullanılır (Resim 4.1.14). Sıvı azot ise dondurulmuş gıda üretiminde gereklidir. Argon da azot gibi havadan etkilenen maddeleri korumak için “inert atmosfer” oluşturmada kullanılır.

Oksijen, daha iyi yanma sağlamak için asetilen kaynaklarında kullanılır (Resim 4.1.15). Oksijen demir-çelik endüstrisinde ise safsızlıkları yakıp gaz hâline getirmek için de kullanılır. Tıpta solunum güçlüğü çeken acil durumdaki hastalara verilir. Kullanım alanları verilen azot, oksijen ve argon gazları havadan elde edilir. Bu işlem nasıl yapılır?

Havadan azot, oksijen ve argon gazlarının elde edilmesi, Resim 4.1.16’daki gibi tesislerde gerçekleştirilir. Böyle bir tesisin basit şeması Şekil 4.1.4’te verilmiştir. Havadan oksijen, azot, argon elde edilmesi sırasında öncelikle ortamdan alınan hava, kompresörde toplanır, buradan soğutma birimine gönderilip soğutulur. Soğumuş hava, genleşme vanasından geçirilip sıvılaştırılır. Sıvılaşan hava, filtreden süzülüp bu sıcaklıkta katı hâle gelen karbon dioksit, su ve hidrokarbondan arındırılır.

Süzülmüş sıvı hava, damıtma kulesinin üst tarafına gönderilir. Burada buharlaştırılırken ilk önce, kaynama noktası en düşük (en uçucu) olan azot, gaz hâline geçer ve sıvıdan ayrılır. Kaynama noktası en fazla (en az uçucu) olan oksijen, damıtma kolonunun dibinde kalır. En son buharlaşır. Azottan sonra argon, gaz hâline geçer. Azotun kaynama noktası -196°C, argonun kaynama noktası -186°C ve oksijenin kaynama noktası -183°C’tur.

  • Cevap: Bu sayfada soru bulunmamaktadır. 

9. Sınıf Pasifik Yayınları Kimya Ders Kitabı Sayfa 148 Cevabı ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
1
sad
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!