Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
9. Sınıf Kimya Pasifik Yayınları

9. Sınıf Kimya Ders Kitabı Sayfa 156 Cevapları Pasifik Yayınları

9. Sınıf Kimya Ders Kitabı Cevapları Pasifik Yayınları Sayfa 156 ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

9. Sınıf Kimya Ders Kitabı Sayfa 156 Cevapları Pasifik Yayınları

VİSKOZİTE

Sıvıların akışkan olduğunu biliyoruz. Su, zeytinyağı, bal ve marmelattan eşit miktarda alınıp  bunlar ayrı ayrı kaplara akıtılıyor. Hepsi aynı hızda mı akar? Neden? Aynı sıcaklıkta bazı sıvılar kolayca akarken bazıları daha zor akmaktadır. Bir sıvının akmaya karşı gösterdiği dirence viskozite denir. Viskozitenin tersi, akıcılıktır. Bir sıvının viskozitesi büyükse sıvı yavaş, küçükse hızlı akar. Buna sebep olan, sıvı tanecikleri arasındaki çekim kuvvetinin büyüklüğüdür. Tanecikler arasındaki çekim kuvvetleri arttıkça viskozite (akmaya karşı direnç) artarken çekim kuvvetleri azaldıkça viskozite azalır ve akışkanlık artar. Bal, marmelat, bazı motor yağları gibi zor akan sıvılara viskoz sıvılar denir

Bal, su, zeytinyağı, reçel, gliserin ve pekmez sıvılarının viskozitesini karşılaştırdığımızda, viskoziteleri büyükten küçüğe; bal > reçel > gliserin > pekmez > zeytinyağı > su şeklinde sıralanır. Moleküller arası etkileşimi büyük olan sıvıların genellikle viskozitesi büyüktür. Örneğin gliserinin, molekülleri arasındaki hidrojen bağları sudakinden daha fazla olduğu için viskozitesi sudan büyüktür. Moleküllerin geometrik şekilleri de viskoziteyi etkiler. Genellikle uzun zincirli moleküllerden oluşan sıvıların viskozitesi büyüktür. Çünkü tanecikler arasında daha fazla etkileşim olur. Viskoziteyi etkileyen diğer bir etmende molekülün kütlesidir. Benzer molekül yapısına sahip iki maddeden molekül kütlesi büyük olanın genellikle viskozitesi de büyüktür. Örneğin gliserinin (M = 92 g/mol) 25°C’taki viskozitesi (934 mPa s) etanolün (M = 46 g/mol) viskozitesinden (1,074 mPa s) büyüktür.

Buzdolabından aldığınız balı ekmeğinize sürmenin sıcak bir günde buzdolabı dışında bulunan balı sürmekten zor olduğunu gözlemlemişsinizdir. Bunun nedeni nedir?

  • Cevap:

ETKINLIK

Viskozite – Sıcaklık İlişkisi

Etkinliğin Amacı

Farklı sıvıların farklı sıcaklıklardaki viskozitesini incelemek.

Etkinliği Uygulayalım

1- Üçer ya da ikişer kişilik gruplar oluşturunuz. Bürete, saf suyu 50 mL çizgisine kadar doldurunuz.

  • CevapBu etkinliğin cevabı diğer sayfadadır.

9. Sınıf Pasifik Yayınları Kimya Ders Kitabı Sayfa 156 Cevabı ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
2
unlike
1
angry
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!