Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
9. Sınıf Kimya Pasifik Yayınları

9. Sınıf Kimya Ders Kitabı Sayfa 161 Cevapları Pasifik Yayınları

9. Sınıf Kimya Ders Kitabı Cevapları Pasifik Yayınları Sayfa 161 ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

9. Sınıf Kimya Ders Kitabı Sayfa 161 Cevapları Pasifik Yayınları

Buharlaşma ve Yoğuşma

Sıvı hâldeki bir madde dışarıdan ısı aldığında, maddedeki taneciklerin kinetik enerjileri de tanecik hareketleri de artar. Bunun sonucunda, moleküller arası çekim kuvvetleri zayıflar. Böylece sıvı buharlaşır. Bu olayın tersi ise yoğuşmadır. Buhar, ısı kaybederek tekrar sıvı hâle dönüşür. Bir sıvının yoğuşmaya başladığı sıcaklık belirli koşullarda sabittir. Bu sıcaklık yoğuşma noktası olarak adlandırılır. Buharlaşma tanecik boyutunda nasıl açıklanır? Bildiğiniz gibi sıvı hâldeki maddenin tanecikleri sürekli hareket hâlindedir. Bu taneciklerden bazıları yavaş (kinetik enerjileri düşük), bazıları ise hızlı (kinetik enerjileri yüksek) hareket eder. Taneciklerin çok küçük bir kısmı ise çok hızlı hareket eder. Bu taneciklerden yüzeye yakın olanlar, eğer yüzeydeki diğer taneciklerin çekim kuvvetini yenerse sıvıyı terk eder. Başka bir deyişle buharlaşır. Tanecikler sıvıyı terk ederken bir miktar enerji aldığı için buharlaşmanın olduğu yüzey soğur. Buharlaşma, enerji gerektiren bir olaydır. Sıcaklık arttıkça buharlaşma hızı artar. Kabın yüzeyi genişse buharlaşma hızı da fazla olur. Kuru havada su buharı miktarı azdır. Dolayısıyla böyle bir havada buharlaşma hızı artar. Rüzgâr da buharlaşma hızını artırır.

Bunları Biliyor musunuz?

Buharlaşma, her sıcaklıkta ve sıvının yüzeyinden gerçekleşir. Ayrıca buharlaşma ısı alan bir olaydır. Bu sayede kışın astığımız çamaşırlar kurur. Yine bu sebepten denizden çıktığımızda üşürüz.

Buhar Basıncı

Açıkta bırakılan bir sıvı zamanla buharlaşır. Kapalı bir kaptaki sıvı buharlaşır mı? Neden? Kapalı bir kaptaki sıvı zamanla buharlaşır. Buhar, sıvı yüzeyinin üzerinde birikir. Bir süre sonra, buhardan sıvıya yoğuşma başlar. Kapta buharlaşma hızıyla yoğuşma hızı eşit olunca sıvıyla buharı arasında bir denge oluşur. Denge durumunda, iki zıt etki (yoğuşma ve buharlaşma) aynı hızda oluşur. Denge durumunda görünürde bir değişim yoktur. Ancak moleküler düzeyde sıvıdan ayrılan ve sıvıya dönen moleküller vardır ve bu moleküllerin sayısı sabittir. Bu durumdaki bir sıvının buharının sıvıya yaptığı basınca denge buhar basıncı denir

Dikkat

Açıkta bulunan bir sıvı buharlaştığında da buhar hâlindeki moleküller bir basınç oluşturur. Ancak buhar basıncı denildiğinde genellikle denge buhar basıncı anlaşılır.

  • Cevap: Bu sayfada soru bulunmamaktadır. 

9. Sınıf Pasifik Yayınları Kimya Ders Kitabı Sayfa 161 Cevabı ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!