Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
9. Sınıf Kimya Pasifik Yayınları

9. Sınıf Kimya Ders Kitabı Sayfa 163 Cevapları Pasifik Yayınları

9. Sınıf Kimya Ders Kitabı Cevapları Pasifik Yayınları Sayfa 163 ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

9. Sınıf Kimya Ders Kitabı Sayfa 163 Cevapları Pasifik Yayınları

Birçok gıda maddesinde istenmeyen su, düşük basınç altında (dolayısıyla düşük sıcaklıkta) kaynatılarak uzaklaştırılır. Bu yöntemle, ürün bozulabileceği ya da renginin değişebileceği yüksek sıcaklıkların etkisinde kalmaz. Bu işlem, kaynatmanın endüstriyel kullanımıdır. Düdüklü tencerelerde ise yüksek buhar basıncı oluşturularak kaynama noktası yükseltilir. Böylece yemekler yüksek sıcaklıkta daha çabuk pişer. Tıbbi araç gereçlerin sterilizasyonunda kullanılan otoklavlar da düdüklü tencere ile benzer yöntemle çalışır  Deniz suyundan tatlı su elde edilirken önce düşük basınçta buharlaştırma, daha sonra soğutma işlemi uygulanır. Özellikle uzun deniz yolculuklarının yapıldığı gemilerde tatlı su ihtiyacı için kullanılan basınçlı evapo- ratör de aynı ilke ile çalışır. Düşük basınçta kurutma (vakumlu kurutma) kerestelerdeki, meyvelerdeki vb. suyu daha düşük sıcaklıkta buharlaştırma prensibine dayanır. Böylece kurutma işlemi gerçekleşir. Bu yöntemle enerjiden tasarruf edilmiş olunur.

Bunları Biliyor musunuz?

Açık hava basıncı, her 10,5 m yükseldikçe yaklaşık 1 mmHg düşer.

ATMOSFERDEKİ SU BUHARI

Çok kuru bir havada dahi bir miktar nem vardır. Bu nem, suyun buharlaşması sonucu oluşur. Havada bulunan su buharına nem denir. Bir hava kütlesinin, sıcaklığına göre doyacağı belli bir nem miktarı vardır. Buna doygunluk noktası denir. Bağıl nem, genellikle 1m3 havanın su buharına ne kadar doyduğunu (ne kadar su buharı tutuğunu) başka bir deyişle havada ne kadar su buharı olduğunu ifade eder. Sıcak hava soğuk havadan daha fazla su buharı (nem) tutabilir. Bağıl nem “%” ile ifade edilir. “Bağıl nem, %100.” denildiğinde hava, alabileceği en yüksek neme ulaşmış demektir. Bağıl nem %50 ise hava taşıyacağı su buharının yarısını taşıyordur. %0 bağıl nem havada su buharı bulunmadığını havanın kuru olduğunu ifade eder. Bağıl nem, hava sıcaklığının daha yüksek ya da daha düşük hissedilmesine neden olan etkenlerden biridir. Nemin düşük olduğu yerlerde hava sıcaklığı düşük hissedilir. Örneğin bağıl nemin %20, hava sıcaklığının 30 °C olduğu bir günde 28 °C hissedilen sıcaklık, bağıl nem %60’a çıkınca 33°C hissedilir. Hava durumlarında belirtilen sıcaklıklar, genellikle hissedilen sıcaklıklardır. Hissedilen sıcaklıkta; nem, güneş, rüzgâr hızı değerlerinden hesaplanan hava sıcaklığına ek olarak rüzgârın soğutma etkisi ve güneşin ısıtma etkisi de hesaba katılır. Böylece havanın nasıl hissedileceği belirlenir ve indekslerde (tabloda) belirtilir.

  • Cevap: Bu sayfada soru bulunmamaktadır. 

9. Sınıf Pasifik Yayınları Kimya Ders Kitabı Sayfa 163 Cevabı ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!