Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
9. Sınıf Kimya Pasifik Yayınları

9. Sınıf Kimya Ders Kitabı Sayfa 172 Cevapları Pasifik Yayınları

9. Sınıf Kimya Ders Kitabı Cevapları Pasifik Yayınları Sayfa 172 ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

9. Sınıf Kimya Ders Kitabı Sayfa 172 Cevapları Pasifik Yayınları

I. bölge: Madde katı hâldedir. Dışarıdan ısı alır. Alınan ısı, taneciklerin titreşim hareketini artırır. Böy-lece taneciklerin kinetik enerjisi artar. Bu durumda, erime noktasına kadar katının sıcaklığı yükselir. Bu bölgede madde homojendir.

II. bölge: Madde, dışarıdan ısı almaya devam eder. Alınan ısı, taneciklerin birbirinden uzaklaşmasında kullanılır. Böylece hâl değişimi olur. Sıcaklık sabit kalır. Alınan ısı, hâl değiştirmede kullanılır. Katı ve sıvı hâl birlikte görülür. Bu nedenle bu bölgede madde heterojendir. Maddenin tümü hâl değiştirdikten sonra, sıcaklık tekrar artmaya başlar.

III. bölge: Maddenin tamamı sıvı hâldedir. Dışarıdan ısı almaya devam eder. Alınan ısı, taneciklerin hareketlerini artırır. Bu durumda taneciklerin kinetik enerjisi artar. Kaynama noktasına kadar sıcaklık yükselir. Bu bölgede madde homojendir.

IV. bölge: Madde dışarıdan ısı almaya devam eder. Sıcaklık sabit kalır. Çünkü alınan ısı, taneciklerin birbirinden uzaklaşmasında kullanılır. Bu şekilde, hâl değişikliği meydana gelir. Sıvı ve gaz hâl birlikte görülür. Bu nedenle bu bölgede madde heterojendir. Tüm madde hâl değiştirdikten sonra, sıcaklık tekrar yükselmeye başlar.

V. bölge: Tüm madde gaz hâline geçmiştir. Tanecikler arası etkileşim yoktur. Isı verilmeye devam edildikçe sıcaklık da yükselmeye devam eder. Bu bölgede madde homojendir.

ÖĞRENDİKLERİMİZİ UYGULAYALIM

1- Bir gaz, neden bulunduğu kaba basınç uygular?

  • Cevap: Taneciklerinin hareketinden dolayı

2- Gazlar neden katılardan daha fazla sıkıştırılabilir?

  • Cevap: Gaz tanecikleri arasındaki boşluklar katılara göre fazla olduğu için

3- Otomobil, kamyon gibi araç üreticileri, araç lastik basınçlarının yol ve yük durumuna göre ne kadar olması gerektiğini, araçların kullanma kılavuzlarında belirtirler. Bir otomobilde 4 kişi bagajlarıyla beraber yolculuk etmek isterse üretici, lastik basıncının artırılmasını mı yoksa azaltılmasını mı belirtir? Neden?

  • Cevap: Arttırılmasını belirtir. Çünkü araca binen yük fazla olacağından süspansiyona binen baskıyı azaltmak ve tekerlerin janta değmesini önlemek için bu yapılır.

4- Gazların sıcaklığını ölçmede genelde Kelvin ölçeği kullanılır. Neden?

  • Cevap: Çünkü mutlak sıcaklık kelvin birimiyle ortaya konmuştur.

5- Uçağın icat edildiği yıllarda pilotun üzerinde bir kabin yoktu. Bu uçaklarla çok yüksekte uçmak, pilotun sağlığı için uygun değildi. Bu durumun atmosfer basıncı ile ilgisini açıklayınız. Günümüzde uçaklarda “kabin basıncı”ndan söz edilir. Bu ne anlama gelmektedir?

  • Cevap: Deniz seviyesinde 1 atm basınç vardır. Her 100 metrede 1 atm basınç artar. Bu sebeple belli bir yükseklikten sonra insan vücudu bu basınca katlanamaz. kabin basıncıda deniz seviyesindeki basınla aynıdır.

6- Bir gazın hacimini nasıl ölçersiniz ve ölçüm sonucunu hangi birimle ifade edersiniz?

  • Cevap: Gazın hacmi bulunduğu kabın hacmine eşittir. Genelde L ya da m3 birimiyle ifade ederiz.

7- Havası inmiş bir bisiklet lastiği ya da top şişirilir. Şişirme işleminde lastikteki ya da toptaki havanın (gazın) basınç, hacim, sıcaklık ve miktar özelliklerinden hangilerinde değişme olur? Neden?

  • Cevap: Lastiğin basıncı, hacmi sıcaklığı artar. Çünkü inen tekerdeki basınç azdır ve biz şişirdikçe artar bu artış doğrudan hacminde artışı anlamına gelir ve uygulanan basınçtan dolayı sıcaklıkta artar.

8- Aşağıdaki tabloda, belirli bir miktardaki suyun belirli bir süre soğutulması ve bu süreçte sıcaklığındaki değişime ait veriler yer almaktadır. Bu verileri kullanarak sıcaklığın zamanla değişimini gösteren bir grafik çiziniz. Grafikle ilgili soruları yanıtlayınız.

  • Cevap:

 

a) Erime sıcaklığı 0°C tur. Çünkü zaman geçtiği halde sıcaklık sabit kalmıştır.
b) Yüksek sıcaklıktaki noktadan kaynama noktasına kadar eğri çizilir.
c) 0 – 4 ve 24 – 28 dakika aralığında
d) Isınma grafiği elde edilir.

9. Sınıf Pasifik Yayınları Kimya Ders Kitabı Sayfa 172 Cevabı ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
17
clap
5
unlike
4
love
2
happy
2
confused
2
sad
2
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!